Persahabatan itu adalah terus terang

11/10/2012 . Exam week telah pun bermula . Alhamdulillah , satu paper dah lepas dan berjaya menjawab dengan jayanya . Now , hanya mampu tawakkal dan berdoa sahaja . Aku rasa aku ni alah dengan virus exam lah . Bila lepas satu paper , mula lah kepala aku sakit dan demam . yeah , demam lagi . Nampaknya kena tingkatkan pengambilan ubat yang pahit . Jangan mengeluh fiza . Sakit itu kan nikmat . Sakit tu petanda bahawa dosa kita sdg dicuci . Sabar je la yang mampu . 2 papers more then my 1st semester in this garden of knowledge and virtue finally over . yeah! cuti 2 bulan . nampaknya cuti 2 bulan ni kena pergi pulihkan fizikal mental aku ni ha . A lot of work need to do . What i'm going to talk today yer? emmm . well , this topic regarding friendship . How to maintain a friendship .  This is based on someones fikrah about this . SO ,  Feel free to read .

Persahabatan itu adalah terus terang

Persahabatan bukan sesuatu yang murah harganya. Benar kadangkala amat lambat persahabatan itu terbina dan tetapi terlalu mudah persahabatan itu runtuh. Untuk kekal bersahabat bukan mudah. Terus terang saya tidak ada sahabat baik di sekolah menengah tetapi saya ramai sahabat baik ketika saya bekerja di kilang, di pejabat swasta dan di bank saya bekerja. Namun persahabatan itu tidak kekal lama. Bukan disebabkan saya memutuskan persahabatan tetapi disebabkan banyak halangan dan juga keadaan yang tidak memihak kepada saya.
Sekarang saya mempunyai ramai sahabat dan sangat menghargai persahabatan tersebut. Dalam bersahabat saya lebih banyak mendengar seribu satu macam masalah sahabat-sahabat saya. Syukur tuhan berikan saya kehidupan yang mudah, mempunyai kasih sayang yang melimpah ruah dan kurang masalah dan saya boleh mendengar masalah sahabat saya ini. (saya selalu menganggap masalah bukan masalah, jadi macam mana nak ada masalah iye tak?).
Minggu ini sahaja, saya mendengar masalah 6 orang sahabat saya dengan pelbagai cerita. Saya mendengar dengan tekun, memberi respon sebaik boleh dan meletakkan diri saya pada keadaan mereka. Nyata walau saya tidak menyelesaikan masalah, tetapi saya dapat berkongsi masalah.

Dalam persahabatan kita harus bersangka baik. 
Walau kadangkala ada perbuatan sahabat yang menguris perasaan kita tetapi jangan kita burukan keadaan yang bersangka yang bukan-bukan.
"Dia mungkin sibuk, bersabarlah.."
Saya masih ingat bagaimana saya cuba memujuk salah seorang sahabat kami yang risau kerana salah seorang sahabat lain tidak bertegur sapa. Bahkan SMSnya tidak dibalas.  Manusia kadangkala punya pelbagai alasan jadi kita kena menerima dengan hati yang terbuka. Lebih-lebih lagi sahabat yang sudah berumah tangga.

Musuh persahabatan adalah prasangka dan memendam rasa. 
Ianya sangat bahaya. Saya seorang yang sangat vokal dalam persahabatan. Jika saya tidak suka, saya akan beritahu. Saya tidak memendam rasa jauh sekali berprasangka. Mungkin sifat ini kadangkala menyakitkan hati teman-teman saya. Saya akui kekurangan saya ini. Saya tahu banyak hati yang tergores tetapi goresan itu hanya sebentar kerana saya tetapi menyayangi mereka. Saya tahu orang yang selalu makan hati dengan saya adalah Liza Bujang dan Khamisah. Ha ha ha 
Liza Bujang terutamanya, walau saya pernah meluahkan perasaan tidak puas hati padanya, tetapi tetap menerima pandangan saya dengan hati yang terbuka. Beliau seorang yang sangat positif dan saya bangga dengannya.
Begitu juga Khamisah, walau hatinya sangat tergores atas perbuatan seorang sahabat dan tertanya-tanya apa salahnya. Dia mendengar nasihat saya bahkan dia mampu berlagak seperti biasa. Sahabat-sahabat begini adalah sahabat yang sangat positif dan menghargai persahabatan.

Sifat berterus terang  perlu dalam persahabatan. 
Hubungan persahabatan seperti juga hubungan suami isteri. Sepasang suami isteri seharusnya tidak berbohong, memendam rasa dan prasangka dengan pasangannya. Saya sendiri bersama suami, kadangkala perkara kecil pun menjadi perbalahan kami. Kadangkala ada kata-kata saya ditafsirkan oleh suami berlainan daripada apa yang saya maksudkan, dan di situlah kita harus mencari jalan penyelesaiannya. Bercerita dari hati ke hati dan kemudian memaafkan antara satu sama lain.
Apa juga masalah sahabat dengan sahabat, harus diselesaikan dengan bersemuka. Kalau dirasakan tidak perlu, kita simpan sahaja dan harus dibuang dari ingatan.  Memendam rasa dan prasangka atas sebab yang kita sendiri tidak jelas, merupakan racun dalam persahabatan. Bahkan orang tengah tidak perlu kerana orang tengah ini akan merosakkan lagi keadaan...

Hormati sahabat kepada sahabat-sahabat kita..
Ya..siapa pun sahabat kepada sahabat-sahabat kita. Kita harus menghormati mereka. Berikan senyuman pada mereka dan jangan membuat muka. Perkara ini selalu juga menjadi masalah dalam persahabatan bila seorang sahabat, tidak menyukai sahabat kepada teman-temannya. Apa hak kita untuk mengawal sahabat kita? Apa hak kita untuk menahan tetapi kita boleh menasihati kalau sahabat kepada sahabat kita boleh membawa mudarat.

Saya sayangkan sahabat saya..untuk sahabat saya, Anda adalah sahabat saya yang paling berharga. Kalau ada kata-kata yang menguris rasa dan cerita menyakitkan hati di belakang, rasanya kata-kata itu bukannya datang dari saya. Bersemukalah. Kerana dalam persahabatan kita harus berterus terang dan tidak memendam rasa.
 

Well , appreciate the ukhwah that we built for many years . Dont just let it break off , if it does , we'll regret for our whole life for loosing such wonderful friends  . Hope this can give us some benefits . Well , i'll stop here . Demam aku makin menjadi jadi + kepala makin sakit . nampaknya sistem imunisasi dalam badan aku makin lemah . Pray for my health . Assalamualaikum
 

Terima Kasih Kerana Sudi Singgah :3

Exam week :)

Its about time . My final exam just around the corner . yeah! suka nye , lepas tu cuti 2 bulan . lama kan? akan aku gunakan cuti tu sepenuhnya dengan topup tidur ku . hahaha . Hibernasi seketika sebelum kembali ke cfs . Kenapa cuti 2 bulan? soalan yg sgt famous diajukan kpd aku . Actually ada 3 sem sebenarnya . 2 long sem , dan 1 short sem . Mengikut study plan , aku tak ambil sem 2 . Overall , aku ada 2 sem sahaja per year . so , kalau 2 tahun? 4 sem sahajalah . untungkan aku? haha ,lain kali letaklah uia sebagai pilihan di upu ok , tak menyesal punya . *senyum bermakna*

Just about 3 weeks more . Next week exam week . Wah , cuaknya . cukupkah persediaan mental dan fizikal aku ni ? herm . no komen . minggu ni , entah kenapa my health once again in bad condition . Kepala aku semakin sakit especially waktu malam .Tambah pulah lif mahallah satu je yang berfungsi , so , rajinkan dirilah naik tangga time peak hours . Sememangnya minggu yang memenatkan . Luckily there will be some gaps between 3 subjects so that wont be depressing . Nak tengok jadual ? sila lihat bawah . :


 
Bi : 11hb/Kimia:18hb/Bio:22hb

Then 22 hb oktober 2012 , tamatlah kisah aku sewaktu sem 1 dan 21 January 2013 bermulalah kisah aku sewaktu sem 3 . Seriously , Schedule aku sangat pack campur aktivit and events society yang perlu conduct . Ya Allah , mampukah aku hadapi semua ini ? Aku harap kesihatan aku semakin baik  . InsyaAllah . Jadual sem 3 aku sangat "seronok".  I'm going to struggle to be exempted for English so that , jadual makin bertambah seronok . haha , see my jadual

Cuba buang english tu . Nampak betapa seronoknya jadual aku ? *senyum bermakna*


Well , tu je la aku nak berceloteh hari ni . Ta sabarnya nak baking cake dan cookies . Hilangkan stress yang menyelubungi aku sepanjang minggu di sana .Balik rumah sebentar untuk cari ketenangan . Well , doakan kejayaan aku . Aku masih lagi dilema , adakah aku perlu kekalkan cita-cita aku dulu atau pilih backup plan . herm . no komen . Ok lah , need to rest . kepala aku dah bagi sign suruh berhenti . Need to go , Have a nice day friends . Assalamualaikum
Terima Kasih Kerana Sudi Singgah :3

Lyrics of the day :D

Assalamualaikum . How is ur day today ? well , today i have both bad day and good day . Why i said bad ? I have a fever again today . Not just fever , sore throat too , and now i am sneezing frequently : flu . A complete set of fever . Memang minggu ni minggu demam aku kan . Tu la fiza , padah main hujan lagi . tak reti reti lalu laluan berbumbung .hahahaha . Serves me right . Hari ni tak larat nak update panjang panjang . Takde idea nak berceloteh . Mesti bosan je tengok aku berceloteh kan .? *jangan angguk* .

Hujung minggu ni biasala , merehatkan diri daripada kesibukan kelas dan society . Time ni la aku nak rehat sepuas-puasnya . Mana taknye , dari pagi sampai lah petang duk tidur je . Ade lah sikit-sikit ngadap nota , last sekali nota yang mengadap aku , well , bukan malas yer harap maklum . Effect demam rasanya . Tak larat mengadap nota . Sakit kepala , sakit tekak , selsema and so on . Nampaknya sistem imunisasi dalam badan aku makin lemah ni . Kerap sangat sakit . Doakan kesihatan aku sentiasa dalam keadaan baik yer . Ok , done with the bebelan . Hari ni nak share lirik lagu kesukaan aku : I won't Give up - Jason Mraz . This song is really meaningful to me . The tone is harmony since i dont like noise too much . There is some meaningful words there in the lyrics . Saje santai santai memandangkan aku ni susah sikit nak minat lagu . Aku minat lagu yang memberi makna saja . *poyo kan ayat* haha . Well , saje kongsi-kongsi liriknya . Here it is :

Jason Mraz


I won't give up 

When I look into your eyes
It's like watching the night sky
Or a beautiful sunrise
There's so much they hold
And just like them old stars
I see that you've come so far
To be right where you are
How old is your soul?

I won't give up on us
Even if the skies get rough
I'm giving you all my love
I'm still looking up

And when you're needing your space
To do some navigating
I'll be here patiently waiting
To see what you find

'Cause even the stars they burn
Some even fall to the earth
We've got a lot to learn
God knows we're worth it
No, I won't give up

I don't wanna be someone who walks away so easily
I'm here to stay and make the difference that I can make
Our differences they do a lot to teach us how to use
The tools and gifts we got yeah, we got a lot at stake
And in the end, you're still my friend at least we did intend
For us to work we didn't break, we didn't burn
We had to learn how to bend without the world caving in
I had to learn what I've got, and what I'm not
And who I am

I won't give up on us
Even if the skies get rough
I'm giving you all my love
I'm still looking up
Still looking up.

I won't give up on us (no I'm not giving up)
God knows I'm tough enough (I am tough, I am loved)
We've got a lot to learn (we're alive, we are loved)
God knows we're worth it (and we're worth it)

I won't give up on us
Even if the skies get rough
I'm giving you all my love
I'm still looking up 

 Aku ada letak lagu ni dalam music player . The lucky one will be hearing this since i turn it to shuffle mode . I think i need to rest now . since my nose won't stop sneezing and my head is aching too much . see u again . Assalamualaikum and have a great day tomorrow . insyaAllah .
 Enjoy it . 

P/S : this song specially dedicated for you . Yes you . :D



Terima Kasih Kerana Sudi Singgah :3

Mr . Right

Memang sakit bila cinta yg kita dambakan selama ini tak dihargai oleh insan yg bernama kekasih,apatah lagi kita dibuang begitu saja... tapi,itulah juga petanda terbaik untuk diri dan kehidupan kita pada masa akan datang.
 
1. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.

2. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.
 
3. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.
 
4. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.

5. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan...

6. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.

7. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.

8. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.

9. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.

Wahai sahabat yg kecewa,menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.

Hari esok pun kita sendiri tak pasti samada menjadi milik kita. Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhanNYA, dan meninggalkan laranganNYA..

PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH malu untuk menolak permintaan hambaNYA yg menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepadaNYA..

~ALLAH knows BESt!~♥


p/s : to my imam-to-be , i'm waiting for the right time for u to appear and meet my wali . If u really want me , please approach my wali and not me . I'll be waiting for u . InsyaAllah

sincerely
ur makmum-to-be




Terima Kasih Kerana Sudi Singgah :3

Bila kita dipilih ......

Assalamualaikum w.b.t . Its me again , fiza is here for updating my blog . Tiba-tiba hati tergerak untuk mencoretkan sesuatu . Therefore , my blog is the medium for me to write my fikrah which is idea . Actually , there is something wondering in my mind making me distracted a little bit . Sesuatu yang membuatkan aku berfikir banyak kali dan sampaikan suatu masa , aku terfikir untuk mengalah sahaja . Well , here it is ........

Di bumi CFS ni , sebagai pelajar 1st year , aku berjaya mendapat jawatan dalam society . Tak pernah terlintas di fikiranku untuk memegang jawatan , tetapi Alhamdulillah , aku ni insan terpilih la kiranya. Jawatan yang aku dapat bukanlah besar mana macam presiden , vice president and others dalam mainboard tetapi tetapi hanya assistant head biro sahaja . Terasa diri ni tak layak lagi untuk pegang jawatan yang besar . Pengalaman memegang jawatan di sekolah dan di CFS ni taklah jauh beza cuma di sini kita perlu berdikari . Kalau dekat sekolah , kita ada cikgu untuk bantu kita . Well , that shows difference level of maturity . Seriously , dekat satu sem aku pegang jawatan ni , aku rasa macam nak mengalah . I'm totally exhausted and kerap sakit from time to time . Waktu meeting bertembung dengan kuiz , meeting sampai lewat malam , uruskan event . sememangnya tu pengalaman baru bagi aku . Well , Experience is the best teacher right ? Dalam masa yang sama , aku ditimpa ujian sekali lagi . Sakit kepala aku kerap menyerang sampaikan satu masa aku tak dapat nak bangun . Sakit yang sama aku rasa waktu form 5 datang balik . Ya Allah , Kau sedang mengujiku kembali . Adakah ini disebabkan aku terlalu leka dan lalai dengan urusan dunia sampaikan aku melupakanMu .? Aku berfikir sejenak .

Satu hari , aku ambil masa berfikir . Adakah aku perlu melepaskan jawatan ni?Adakah aku perlu mengalah dengan keadaan aku macam ni ? Aku mencari-cari jawapan sampai lah aku temui semula jawapannya . Jawapan yang menjadi pendorong untuk aku mendapatkan balik semangat aku .

KENAPA AKU DIUJI
QURAN MENJAWAB
 :
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
(Surah Al-Ankabut ayat 2-3)

KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAMKAN
QURAN MENJAWAB :

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
(Surah Al-Baqarah ayat 216)

KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
QURAN MENJAWAB :

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
(Surah Al-Baqarah ayat 286)

KENAPA RASA FRUSTASI?
QURAN MENJAWAB :

"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."
(Surah Al-Imran ayat 139)

BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
QURAN MENJAWAB :

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
(Surah Al-Baqarah ayat : 45)

APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?
QURAN MENJAWAB :

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... "
(Surah At-Taubah ayat : 111)

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP? 


QURAN MENJAWAB :
"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal."
(Surah At-Taubah ayat 129)

AKU TAK DAPAT TAHAN!!!
QURAN MENJAWAB :

"...dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."
(Surah Yusuf ayat 12)


Automatik aku sedar bahawa memegang jawatan ni sebenarnya adalah suatu nikmat dan ujian . Nikmat memegang jawatan apabila kita peroleh pengalaman berharga yang boleh kita aplikasikan dalam kehidupan . Ujiannya pelbagai untuk menentukan sama ada kita benar-benar kuat untuk memikulnya kerana Imam Ghazali pernah bertanya kepada anak muridnya :

"Apakah yang paling berat dalam dunia ini " 

 Pelbagai jawapan yang diberikan , namun jawapannya ialah MEMEGANG AMANAH . Subhanallah , Amanah itu amat berat untuk dipikul . Jawatan itu adalah amanah kepadaku . Kepimpinan itu adalah amanah daripada Allah kepadaku . Allah baru menguji ku dengan jawatan yang kecil dan aku sudah mengeluh . Bagaimana pula dengan cabaran yang digalas oleh yang lain yang lebih tinggi jawatannya kepadaku . Astaghfirullah , aku sering mengeluh dan tidak bersyukur dengan apa yang Allah berikan kepadaku sekarang .  Ibu sering berkata padaku , kalau diri berasa susah hati atau takut cakaplah dengan yakin bahawa Allah sentiasa bersamaku . Allah sentiasa bersamaku . Allah sentiasa bersamaku . Cukuplah Allah sebagai pelindungku dan Dialah sebaik-baik pelindung . Daripada saat aku temukan jawapan itu , aku sedar kesilapanku .

As a Conclusion , memegang jawatan itu ialah anugerah dan dalam masa yang sama merupakan ujian bagi kita . Sesiapa yang memegang jawatan , tahniah dan takziah diucapkan . Apa yang penting , kita kena kuat fizikal dan mental apabila dipilih oleh Allah untuk memegang amanah . Bukan senang nak senang dan bukan susah nak susah . Psychology plays an important role where the most important is the mind set . Our mind controls our emotion and movement . Think positive and be optimist . There is a bright future waiting us ahead . I think i should end my entry now . Sorry for everything . Hanya menzahirkan fikrah dan menghilangkan kerunsingan hati . Need to rest , My head is aching terribly . Pray for my health always in good condition . InsyaAllah . Sekian , Assalamualaikum


Terima Kasih Kerana Sudi Singgah :3

Langit tak selalunya cerah

Assalamualaikum semua .
Kaifa halukum jamia'n ? feeling better today ? Whatever your condition right now , just say Alhamdulillah . All praises to the Mighty God for giving us chance to live in this world , breathing the same air and much more . Once again , Alhamdulillah . Well , it is almost 2 months i left my blog without being updated . Bukan tiada masa , cuma keadaan tidak mengizinkan sebab sibuk dengan study dan juga society lately . Currently finished organizing our first event for PRESSS in CFS IIUM ; Annual Grand Charity Dinner (AGCD) . Alhamdulillah , All things going well even there are a lot of hard circumstances we faced to ensure the event suceeded .

Hari ni aku terasa nak berceloteh pula setelah sekian lama tak update blog ni . Sila rajinkan diri anda melihat semula tajuk post yer *wink wink* . "Langit Tak Selalunya Cerah" . Kenapa aku nukilkan tajuk ni ? kenapa , kenapa dan kenapa? Sabar yer . Persoalan tu akan terjawab juga nanti . Sedar tak sedar , dah nak masuk penghujung semester satu dah . Kejap je dah nak berakhir semester satu aku di cfs iium ni . Dan sedar tak sedar , aku dah melalui Mid-sem exam utk semester satu ni .Macam biasa , bila habis exam mesti kita dapat tahu result . Dan sudah pasti , akan terpancar kegembiraan , kesedihan , penyesalan dan lain-lain perasaan yang sewaktu dengannya . Normal bagi setiap yang mengambil peperiksaan . Ada yang dapat markah yang baik , ada yang sederhana dan ada yang tak berapa baik , itulah adat bagi mereka yang mengambil peperiksaan . Macam mana pulak dengan result aku ? I just said Alhamdulillah , ok .

Apa yang aku nak cakapkan kat sini , bila tamatnya SPM dan mula menjejakkan kaki ke peringkat asasi , matrikulasi dan STPM , all of us start from zero ; nothing . This is what my lecture said . Once SPM is over , than thats it . All of us will start from zero . Jangan terkejut kalau orang yang perform better time SPM akan kecundang waktu asasi . Jangan terkejut juga kalau orang yang tak perform time SPM akan menjadi top student . Well , that is life . Sometimes we're on the top , and then we're at the bottom . Life is like a wheel , remember that . For the whole week , i tried to reflect myself , am i not taking seriously about my studies ? Am i playing around too much ? Am I better than anyone else ? Itulah yang terjadi pada aku sendiri . Aku merasakan aku ni dah pandai sangat sampai terlupa , ada orang lain yang lebih pandai daripada aku . Aku lupa diri sampaikan aku tersasar daripada matlamat asal aku . Aku merasakan dgn SPM aku yang cemerlang tu dapat menjamin kecemerlangan aku kat sini . Tapi sebenarnya tak , bergantung pada kesedaran dan usaha aku sendiri untuk capai matlamat aku . Konklusinya kat sini , jangan bangga sangat dengan apa yang korang peroleh sekarang yer . what goes around comes around . Even korang ni study oversea or local , jangan lah leka sangat dengan nikmat korang dapat sekarang . From here , i tried to reflect myself again and again . In order to achieve my desire and ambition , i must change myself first .

Dalam usaha mencari ilmu ni , kita perlu sabar  . Sabar itu kunci kejayaan . Even Mid-sem kita teruk sekalipun , jangan putus asa tetapi S.A.B.A.R . There is a verse which i pick out from Al-Quran :
" Not so do those who show patience and constancy, and work righteousness; for them is forgiveness (of sins) and a great reward. "

Apabila kita sabar , automatik kita akan tenang and then kita akan lebih optimis . Kemudian , kita akan sedar kesilapan . From that , we must CHANGE in order to get a better result . Bukan tu aje , Check niat tu . Sebenarnya kita belajar sebab apa? sebab nak fly ? lulus exam je ke? dpt pointer bagus? nak semua pandang tinggi pada kita ? Adakah sebegitu ? Recheck balik . Biarlah nawaitu belajar kita tu di landasan yang betul . Fikir-fikirkanlah . Makin tinggi kita belajar , makin tinggi sifat ingin tahu kita dan dalam masa yang sama kita akan sedar :

"oh , banyak lagi yang aku tak tahu rupanya"

As a conclusion , Langit tak selalunya cerah . Get what i mean? This is why i choose this title . Kalau kita tengok langit , kejap cerah , then mendung , gelap dan lain-lain lagi . Langit tak sentiasa cerah je , sometimes hujan . macam tu lah perjalanan hidup manusia . Kita takkan selama-lamanya berada di atas , dan takkan selama-lamanya berada di bawah . Kepada rakan-rakan , teruskanlah perjuangan menuntut ilmu . Tak kira lah kita ni pelajar oversea ke , local ke , kita semua sama je . Yang membezakan kita adalah sebanyak mana usaha yang kita curahkan untuk capai matlamat kita . Sebelum mengundurkan diri , aku nak mohon maaf andai ada terlanjur kata membuatkan sesiapa terasa . Hanya melahirkan pendapat sahaja untuk peringatan diri aku yang leka ni . "Rebounce whenever u fall" . Saya , Siti Nurhafizah Binti Ramli akan bangkit semula untuk kejar cita-cita saya , Semoga perjalanan hidup aku menuntut ilmu sentiasa di bawah lembayung rahmatNya dan juga kalian semua . InsyaAllah .





Terima Kasih Kerana Sudi Singgah :3

Beginning of myself

Assalamualaikum .

Hi everyone . I'm back *ceh , macam ada orang baca je* . Tak kisah lah ada orang baca ke takda orang baca ke , aku nak berceloteh gak sekarang . haha . rasanya dah dekat 3 bulan aku tak berceloteh dekat blog aku ni ha . Kesian blog ni , bersawang sudah . Meh sini fiza yang rajin ni bersihkan . *bajet rajin sangat* haha . Well , kinda busy lately . tu yang malas yang teramat nak jenguk blog ni . lagipun aku ni bukan kaki blogging . *buat apa ada blog kalau malas menulis* haha .

Dalam tempoh 3 bulan ni . macam macam perkara berlaku . Sedih , gembira , geram , menangis , gelak ketawa dan etc . Dah boleh jadi rojak perasaan dah . *wah,menu baru! nak cuba lah* haha . Malasnya nak buka balik lembaran lama selak satu persatu menyingkap kenangan lepas . cewaaaaah , ayat tak menahan . Biasalah , Pelajar terbaik Bahasa Melayu SMAPK kan . *bajet seketika* Astaghfirullah , tak elok riak ni . isy fiza fiza , Pantang dipuji mula lah nak riak . Nampaknya kena buang sikap ni kan .

Back to the point , aku terasa nak menulis kali ni sebab .........i could not guees whhat the reason is but theres something guide my fingers to dance on the keyboard . So , let us see what i'm going to mumble around right now . Dalam tempoh 3 bulan ni , macam-macam perkara terjadi . Yang paling menduka cita kan , i was rejected for PILN MARA . sedih yang tidak terkata . almost a month i tried to console myself accepting the fate that Allah had written for me . Bertambah tambah sedihnya bila kawan aku sendiri dapat juga Mara at that time . What The - ......At that time seriusly frust giler . Dalam hati terdetik , menyesal aku dapat 11A tapi tak dapat fly oversea . Nauzubillah , aku menyalahkan takdir aku and eventually aku mempersoalkan takdir yang Allah tetapkan untuk aku . So , i decided to go to UIA PJ merawat hati yang luka and here i am living happily in this garden of knowledge n virtue . I feel very calm and happy right now and accepting the fate written for me . Aku pernah meminta kepada Allah tunjukkan aku jalan yang betul "adakah medic pilihan terbaik aku " dan Subhanallah , Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya , He gave me the best choice ever and i'm trying to put myself in my whole new world in a way to become a scientis and also a lecturer to be . Subhanallah , how great Allah's power is .

Dekat UIA ni , aku mula berfikir atas alasan apa Allah tak memakbulkan doa aku . Secara tak langsung , aku mula sedar ni sebenarnya ujian Allah kepadaku . Selama ni , apa yang aku minta , Allah beri . Takkan dengan sikit ujian ni , aku nak putus asa . Now , aku yakin . Allah dengar doa aku tapi Allah mengajar aku untuk bersabar . Bersabar menanti sebab disebalik setiap kesusahan itu terselit ketenangan . Eventually , aku sedar sebenarnya Allah tengah berbicara dengan aku semasa aku dalam kesedihan . Dia mendidik hati aku untuk menjadi kuat dan sabar . Dia juga mendidik aku untuk membuang perasaan dengki dalam diri aku . Mungkin ini jalan yang terbaik untuk aku kerana aku memilih jalan yang membuatkan ibu bapa aku gembira . Alhamdulillah . Aku dah terima ketentuanNya .

Well , tu je sebenarnya nak berceloteh . haha . bosankan baca kisah aku ni . tak kisahla sebab mood menaip aku dah tiba sebenarnya . So , from now on aku nak belajar rajin rajin dan capai cita-cita aku utk membuatkan ibu bapa aku bahagia dan juga masa depan ku . Bak kata motto hidup SITI NURHAFIZAH sendiri "Be like a ball , Rebounce whenever you fall ! " So , kepada room mate ku Najie : Selamat berjaya di KMB . nanti bawa balik ole ole dari Kanada untuk aku yer . hehe..wish u all the best n capailah cita-cita kau di sana . Tak lupa juga kepada kawan kawan yang bakal fly . Jagalah diri korang masing-masing dan jangan lupa jaga Islam dan Iman yang dah ada dalam diri korang . dah penat dah berceloteh ni , nak solat la pulak . Sehingga berjumpa lagi di lain hari . Adios ,Wassalam :)
Terima Kasih Kerana Sudi Singgah :3

3in 1 n3scafe

I should start with Assalamualaikum to all readers and my dearest friends .
Hari ni , aku rasa down sangat . Mana taknya..Kecewanyer bila our Deputy Prime Minster announced Dasar Tajaan JPA utk tahun ni . Ya Allah , rasa sedih menguasai diri . Well , sudah suratan takdir sebegitu . Kenapa perlu aku mengeluh dan berputus asa ..betul x? Yeah ..kenapa aku perlu berputus asa ? Mungkin itu bukan rezeki aku .  Allah lebih mengetahui atas setiap perkara yang berlaku . Yeah , I need to struggle even more ..Nampaknya , Ireland needs to wait a little bit longer! someday aku akan menjejakkan kaki di situ . Mungkin waktu itu , bersama dgn my soulmate maybe..pursuing our studies together ,,InsyaAllah ..When there is a will there is a way kay fiza...cheer up..hehe..

Ok..tutup buku pasal JPA ni haaa...Nanti sdey balik ..Dalam duka , terselit rasa suka..kenapa? sebab..Hari ni ada orang tu happy sangat . Dia berjaya mendapat interview UPNM . Alhamdulillah , aku tumpang gembira . Kan da cakap , kalau da rezeki , tak ke mana lah awak . Allah dah  beri awak jalan . Pandai-pandailah awak pilih yer . Alhamdulillah juga sbb dia dah buat mak dia happy dengan kejayaan dia . Nampaknya aku kena buang rasa anti dengan tentera ..hehe..Aku pun tak tahu nape aku anti sangat dengan tentera . Tentera merupakan suatu pekerjaan yang mulia sebab mereka sanggup berkorban mempertahankan negara . Isy isy isy fiza ni...macam budak-budak . I hope u will succeed for your interview kay . Make ur mom n brothers proud of u kay .. InsyaAllah kita sama-sama berjaya and make our parents proud of us . yang penting , jangan lepaskan peluang tuntut ilmu sebanyak mungkin okay..Jangan kecewa kalau tak berjaya . Yang penting ingat tau , Allah sentiasa bersama kita .. Make this as ur motto "Allah sentiasa bersamaku dan Dia lebih tahu apa yang terbaik untukku"  .

Ok..tutup pula kisah atas ni..hehe...masuk pulak kisah menakutkan dalam hidup aku . Petang tadi aku tinggal sorang kat rumah . After siap buat muffin , aku online la kejap . Aku pelik la..apasal macam bunyi kaca bergerak tau . Buat ta endah je la , maybe jiran sebelah yang main botol kaca kowt. Bunyi ue ta henti2 n tiba2 aku rasa pening semacam . macam berpusing2 je rumah ni . Aku mula tak sedap hati , aku tgk medal yang tergantung dekat dinding bergoyang-goyang laju..laju sangat..cawan semua dah bergegar . Aku dah cuak da...Aku telefon lah ibu tanya ada rasa macam aku rasa tak ..Ibu cakap mungkin aku  pening kepala kan..dia pun suruh aku  duduk n tenangkan diri . Aku dah cuak da dan hampir nak menangis , aku tengok pasu dah mula bergegar dah dan makin kuat pulak..aku cepat2lah telefon dia dan dia tryla tenangkan aku..After a few minutes baru reda dan berhenti ..Rupa2nya gempa bumi berlaku dkt pantai barat . Kuat pulak tu..aku dapat tahu drpd kwn2 dkt fb..Ya Allah , hanya Kau sahaja yang tahu apa yang aku rasa . time tu aku hanya pasrah sahajalah . Then aku pun hantar msg dekat ibu , ibu pun terkejut sbb dkt kuala selangor tak rasa . Dia mula risau n aku cakaplah dah ok dah..Kedah pun turut rasa tempiasnya..Alhamdulillah , semua baik2 saja...maybe ni ujian Allah .

Fuhh..3 in 1 cerita  ku hari ni .. Sedih gembira dan takut..hehe..ok..dah macam nescafe 3 in 1 sudah..adoyai..hehe..k lah  , tu je aku nak membebel hari ni . Penat lah pulak duk seharian kat rumah . Ibu aku cakap..jangan trauma sudah..adoyai..ibu ni..akak mana penakut sangat..ok..thats all for today..malas nak taip panjang2...penat..kay nite semua..Assalamualaikum
Terima Kasih Kerana Sudi Singgah :3

Choco-berry Marble muffin

Assalamualaikum.....
Fiza in the house again . Melepaskan kepenatan seharian sebentar . Meluruskan sendi2 tulang yang bengkok . Fuhh..lega...hehe..Well, hari ni aku  terasa nak menaip la pulak . Punya la baik hati aku bertanya pada ibu aku , ada tak bahan untuk ditaip..malang sekali , jawapan mengecewakan..nasib baik ade blog aku tercinta ni , bolehla lepaskan gian sekejap pun jadi la .  Well , hari ni aku nak berkongsi resepi muffin dengan korang semua..*senyum comel* what?.muffin lagi????? =.= Nasiblah , ada orang suruh aku update resepi terbaru . Amboi , memerli yer..so, nak puaskan aty dye kan...aku pun nak update la biar dia  termuntah baca blog aku ni ha...*jahat kan aku ni?* hehe..

Well , entry kali ni tajuk dia choco-berry muffin . Cewah , tajuk dia ta menahan . Actually tajuk resepi asal Strawberry Muffin . Aku saja ubah nama dia . Nak tau kenapa?  jeng jeng jeng.....lihat BAWAH


ni la sebabnya aku tukar nama .Sesuaikan padanan namanya

Ok, terjawab sudah persoalan tadi . Hehe..Comelkan?? alololo..tomey tomey tomey...This my 2nd trial muffin . Dah lama dah aku jumpa resepi ni dekat My Resepi ..Kak Yani punya ..Terima kasih Kak Yani , resepi yang mudah dan senang. Resepi asal ialah muffin pandan , dan aku tak ada pandan emulco , so ubah la sikit2 .  So , Apa maca? ok x ? ok kan jelah yer..Hasilnya sangat memuaskan..tekstur dia gebu gtu pluz wangi n tak berbau telur yang penting . Saya sangat Anti Sama Bau Telur iyer...so , kena hati2 dalam memilih resepi . Ok , macam  biasa , sharing is caring yer kawan2 . Jom kita pakat try resepi ni , sangat simple n mudah bagi amatur macam aku ni ha..Ayuh kita lihat ..Mulakan dengan Bismillah yer semua before try .

Bahan-Bahan Choco-Berry Muffin

  • 180g mentega  ( aku guna 200g )
  • 140g gula halus (aku guna gula icing )
  • 2 biji telur gred A (buang punat dia kay..untuk elakkan hanyir)
  • 100 ml susu segar
  • 220g tepung gandum *
  • 2tsp baking powder * (ayakkan bahan bertanda *)
  • 1tsp strawberry emulco
  • 1tsp chocolate emulco
  • Chocolate chips (optional)
Cara-Cara 

  1. putar mentega dan gula sehingga putih .  Tambah telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang . Slow kan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit diselang-selikan dengan susu segar sehingga habis .gaul rata
  2. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian , satu bahagian letak strawberry emulco , satu bahagian lagi letak chocolate emulco dan kacau rata .
  3. sudukan adunan chocolate berselang seli dengan adunan strawberry ke dalam cup .  Anngaran adunan 2/3 cup muffin yer . Kalau guna cup yang keras tak payah letak dalam acuan muffin , kalau yang lembut , letakkan dalam acuan muffin before dibakar yer .
  4. Marble kan adunan dengan mengambil lidi atau chopstick then baru tabur chocolate chips
  5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175 darjah celcius selama 18-20 minit bergantung pada oven masing2..sejukkan dan boleh dihidang 
* make sure oven dipanaskan 15 minit sebelum dimasukkan muffin untuk dibakar yer*

~ kalau tak nak marble kan dia pun tak apa..letak je chocolate emulco ke , pandan emulco ker or chocolate emulco sudah memadai . Saje je marble kan biar nampak lawa . hehe..derhaka sikit lah resepi nyer..tak banyak mana pun ~ ok..jom kita lihat hasilnya kay...jom kita mencuci mata :)

before masuk oven...comotkan? hehe..nak cepat punya pasal

comotnye...but they are beautifully baked

waiting tik tok tik tok


Tadaaaa...siap sudah..hehe...comelkan..
hasilnya setelah dikeluarkan dari cup...tergoda i..hehe..


 Well , that the stroy..rancangnye nak buat semalam , tetapi susu segar dan susu cair habis pulak . Kedai banyak tutup almaklumla...pukul 12.00 tgh malam baru nak buat..mana ada kedai nak bukak untuk aku ni ha..nasib baik ibu belikan..Hope all of u enjoy k..hehe.yang pasal QTI tu , nanti aku update sekali dengan pengalaman aku waktu JPJ 19.4.2012 ni..wish me luck kawan2 semua n all the readers kay...Mudah-mudahan usahaku diberkati . Thats all for today..see all of u again next time..Nak tidur jangan lupa solat isyak dulu , basuh kaki , baca doa tido n bla bla bla...hehe..Good night , Assalamualaikum
Terima Kasih Kerana Sudi Singgah :3

Muffin ..yummy

Assalamualaikum n a very good night i bid to all..well, on behalf of ****** club , i would like  to convey a speech entitled bla bla bla bla...haha..mengarut sudah aku malam macam ni . Well , macam lama je aku tak update blog aku ni..biasala , aku sekarang ni busy sedikit..cewah..mengalahkan menteri gitu..tak adalah busy mana pun sebenarnya..busy dengan driving class sahaja . . Guess what? i've passed my QTI ..haha...uisy..pengalaman yang pelik dan kelakar bagi aku..tapi..nanti lah aku cerita yer pengalaman aku dalam next entry kay u alllz sebab perasaan teruja membuat muffin mengatasi segalanya . Mana tak nye , aku berjaya jumpa resepi muffin tanpa telur . I repeat , TANPA TELUR . muahahahahahaha*ketawagila*

Thankz to kak fida dalam My Resepi..very useful buat aku yang tak berapa gemar telur n segala waktu dengannya ..sangat gembira tidak terkata .  Setelah berapa lama aku simpan hasrat hendak membuat muffin , baru hari ni aku berkesempatan mencuba membuat muffin..my first trial la senang kata . Almaklumla, budak amatur lagi . Luckily , my ibu menyedari hakikat itu , dan dia pun membeli 50 cup muffin..wahahaha..bulat mata aku melihatnya..Apa lagi , malam nii terus aku buat..eksaited punya pasal . Lalalala...hatiku mendendangkan lagu dondang sayang..haha...Dan macam biasa , ibu memberikan amaran kerasnya

" buat biar jadi , jangan masuk muzium pulak .dengan hang sekali ibu letak dalam muzium kek"
Aku hanya mampu menggarukan kepala aku yang tak berapa gatal sahaja sambil tersengih macam hamster comel..haha ..Alhamdulillah , segala usahaku berjalan lancar dan baik..sampai lah satu tahap , aku was2 dengan adunan aku..betulkah apa aku buat ni , dan aku pasrah sahaja..practice makes perfect kan awk awak sekalian..
dan kini tiba saat muffin ku dimasukkan dalam oven..hehe..menunggu punya menunggu , Alhamdulillah , muffin menjadi..excited tengok dia naik..comel gitu ..Fuhh , lega...No more museum threat okay..hehe...lega dan boleh duduk dengan gembira . well , sempat la jugak aku snap snap picture sebab terlebih excited punya pasal . Entry kali ni pendek jer..malas pulak nak taip sebab hari ni sangat lah penat . Mata pun dah ngantuk dah...Sebelum tu..ayuh kita lihat hasilnya..Watcha...;)

Baru masuk oven..still hoping :)

Excited..hehe

cantikkan dia naik

 
walllla..hasilnye..Alhamdulillah..1st trial..so..sangat puas hati..Yummy


Well, thats all for today..hope all of u enjoy k..hari ni fiza ta mau bercerita banyak..sebab penat sangat..hehe..sudah ngantuk ma...Oooops lupa..Berminat untuk mencuba? sangat simple. . Rajin-rajinlah buka resepi di sini yer..Aku dah sediakan link...hehe..malas na taip..ape lah fiza ni kan...:)

Visit Chocolate chip muffin (tanpa telur)
Yummy kowt..ta sabar nak tunggu esok pagi..K la semua , fiza ngantuk..good nite Assalamualaikum

Terima Kasih Kerana Sudi Singgah :3

Begedil omputeh version :)

Assalamualaikum..feelin' great today? yeah..me too..so great..totally awesome..Don't forget to say Alhamdulillah for giving us chance to feel happy even a little bit of happiness..tik tok tik tok..jarum jam sentiasa berdetik tanpa hentinya dan akan berhenti bila bateri jam habis..haha..betulkan? tapi masa sentiasa berlalu dengan pantasnya ..yup..sangat pantas,..meninggalkan mereka yang leka dengan dunia..Sedar ta sedar , dah masuk bulan 4 dah..tinggal lagi sebulan lebih saja aku duduk di rumah ni..Apa lagi , masa sebulan lebih ni apa kata kita manfaatkan dengan sebaik-baiknya kay..tuntutlah ilmu2 memasak di dapur , menjahit n so on supaya masa lapang kita dapat dimanfaatkan sepenuhnya Insya-Allah..

hari ni aq nak cerita pasal begedil..haha..BEGEDIL..betul ke apa aku eja ni..lantak pi la..asal bunyi nyer sama..korang pernah makan begedil? ala..yang makan sekali ngan soto tu..base dia potato or nama melayunya kentang . . saya sangat suka kentang..hehe..ape2 yang berkaitan dengan kentang kecuali satu..saya tak suka cucur yg ada kentang..pelik kan..entah mengapa..tekak ni susah nak terima..banyak demand betullah aku ni..korang dah baca kan tajuk post aku..hari ni aku nak cerita pasal tu la..hehe..begedil omputeh version iaitu POTATO CROQUETTE..ha???ape dia?potato ROKET? Potato KERAKIT? hehe..sebut la apa sahaja..asal ada bunyi sudah..ala-ala begedil juga..tetapi dia version orang putih..macam hashbrown ..pernah rasa? kat pasar raya banyak jual potato croquette ni..aku tak pernah makan smpailah aku terjumpa resepi potato croquette ni..ha..ni la yang aku nak share dengan korang..resepi dia sangat simple..korang boleh tukar daging tu dengan isi ketam ke , isi tuna ke , letak cheese sekali ke..ta kesah..ikut taste korang..merangsang kreativiti gitu..cewahh..hehe..aku dapat resepi ni drpd  kak yani dlm MyResepi..hehe..wallllla..marvellous..selepas aku change sedikit ikut cita rasa aku..n menjadi..hehe..jom..lets enjoy the story mory..hehe..i present to all off u my POTATO CROQUETTE ..bon appetite

apa mcm? hehe..comel x..bulat gitu...


teruja tak? hehe..mcm fishball kan.?  bulat je  gitu...well..marilah mencuba buat..sangat senang..

Potato croquette

  • 4-5 biji ubi kentang
  • 1 sudu mentega
  • 1/2 biji bawang besar
  • 150g daging cincang
  • sedikit garam dan serbuk lada sulah
  • 2 biji telur dipukul
  • bread crumbs secukupnya
  • sedikit tepung
  • minyak untuk mengoreng

Cara-cara

  1. Rebus ubi kentang sehingga masak(biarkan sejuk)
  2. Kemudian kupas kulit kentang dan lenyek dengan garfu
  3. Potong dadu bawang besar.
  4. Panaskan mentega. Tumis bawang besar sehingga naik bau.
  5. Masukkan daging. Kacau supaya tidak berketul. Bila dah masak tambahkan garam dan serbuk lada sulah.
  6. Kemudian masukkan daging ke dalam ubi kentang tadi. Gaul sehingga sebati
  7. Bahagikan kepada 8 bahagian. Ambik satu bahagian dan buat bentuk bulat atau ikut kesukaan anda. Ulang sampai habis.
  8. Salutkan setiap bahagian tadi dengan tepung, kemudian dengan telur yang telah dipukul dan diikuti dengan bread crumbs
  9. Goreng dalam minyak penuh 
#ok..kat sini aku ubah sikit2..tak banyak..sikit saja..daging cincang tu aku tambah serbuk lada hitam dan blackpepper sauce..bubuh ikut taste korang..jangan banyak sgt..blackpepper sauce n serbuk dia panas..karang ada yang sakit tekak pulak..then , biarkan sejuk dulu.. make sure daging tak berair kay..kalau tak lembik nanti..after gaul dengan kentang , aku tak berapa berkenan dgn rasa dia..so, aku tambah sedikit garam dan serbul lada hitam sedikit..sesuaikan dengan lidah korang..rasa la..kalau perlu tambah apa2 , tambah la..lps goreng , dia mcm lebik sikit dlm dia..so , korang gulingkan la adunan tadi atas tepung beberapa kali after gentel..aku try , ada improvement sedikit drpd 1st trial..hehe..aku baru saja cuba..so , nak lagi info.visit lah My Resipi :Potato Croquette

Feel  free to try kay..aku masih amatur lagi..hehe , masih menimba ilmu memasak lagi..so , sharing is caring..itu sahaja entry utk kali ni..dah lewat,Lappy menjerit suruh offline..yeah..need to off..kay semua..have a nice day..selamat malam semua , Assalamualaikum
Terima Kasih Kerana Sudi Singgah :3

NTAH LAAAA

Salam awakkkk.....ase cam da lama x kacao blog awak...bg sy kacao jap lah

tatao na tliz ap sbanarnya nie...heeee....
memandang an skrg un da kje tanam aggur je an...
so boring laaaa...
dok rumah....tdow makan tdow makan jerr
same laaa nan awak...
heeeeeeeeeeee.................jgn mara..)!!!
haish>>>>>>panjang lak ngarut nye..
sbb mmg niat na ngarut unn....da bosan an...
nsb laaa...blog awak jd mangsa!!!!
awak jgn bom itew lark....sbb kaco blog comey awak nie...heee....
 natliz lgu nie lah...khas ntok awak



              kau umpama bunga yang mekar di hati ku
              ku harap kau mekar lah selama lamanya
              kau umpama bintang yang menyinari hidup ku
              ku harap kau teruz bersinar

              ketika kau perlu kan aku
              sentiasa aku ada di sisi mu
              ketikaku rindu pada mu
              tarasa cinta semakin dalam,.................

              sayang...............................
              kasih ku abadi
              cintamu terangi hidup iniiiii...
              kau dalam ingatan...
              di sepanjang hayat ku
              demi teguhnya cinta..
              SELAMA LAMANYA.........................


ok x...heeee...lao na nyanyi cdap...tuliz je laaa
Terima Kasih Kerana Sudi Singgah :3

Yummy..Biskut marble Salji

Assalamualaikum..How ur day today ? I hope everythig just fine enough kay .. What about my day? well , let say..Alhamdulillah, all praises to Allah . All went smooth today but a little bit tired lah . seriously..sampaikan tak larat dah mata nak bukak masa menonton cerita favourite aku...Ibu geleng kepala je tengok aku..Ibu cakap aku ni dah macam mangsa Tsunami da..haha..

Nampaknya bulan mac sudah berakhir . Entry last aku update pun bulan mac..so rasanya macam da lama juga la aku tak update blog aku ni..bukan ape , aku malas sebenarnya nak berjaga malam ..hehe..sekarang aku da pandai tidur awal tau sejak PC aku masuk hospital dan rasanya akan keluar selepas angah habis SPM...whoa..lama lagi tu..haish...aku terpaksa tahan keinginan aku nak main game harvest moon dan pokemon..isy2..abah cakap..da besar panjang pun main game budak-budak..haha..biasala ,..anak abah yg perempuan sorang ni mmg macam tu...abah ta kenal ke..hee..Hari ni mood rajin update blog da tiba..hari ni aku terlebih excited lak nak bercerita..hehe..bukan ape..na kongsi someting ngan korang..na tau tak?? kalau nak tau...kenyit mata 3 kali depan blog aku ni..heee..merepek je la fiza ni..hari ni aku nak share something mouth watering dengan korang semua pembaca blog aku ni..Well , actually i'm fasting today..Just reviving our last Prophet's Sunnah ...Lupa ka...hari ni kan hari Isnin..so..Jomlah kita puasa sunat Isnin Khamis kay..:)

Ok..actually siang tadi aku duk meng-usha resepi-resepi..bukan ape..menyedapkan mata saja...walaupun tekak menahan makanan drpd masuk..tapi aku ni punya la tak senonoh..p usha resepi2 dekat Mr.google..hehe..bukan buat aku makin lega..makin lapar ada la..jangan tiru perangai saya kay..ta senonoh betul..haha..usha punya usha punya usha...sekali..aku terjumpala satu resepi ni...Biskut Marble..haha..Simple sangat..aku usha la resepinya...buat checklist barangan dekat rumah aku..nak bagi habis segala stok semua dekat rumah aku ni ha..haha..so..aku nekad malam ni aku buat biskut ue...fuhh..sabar je la..

Malam pun menjelma..Line clear..Aku tengok ibu aku da kat bilik..ahaha..so aku teruskanlah mission tak berapa IMPOSSIBLE aku ni ha...Setting barang2..ok..clear..ready perkakas...checked...Dan misi pun berjalan..haha..sangat riang ria di hati ku..lalalalaalala..menyanyikan lagu Sway ..sekali..

" Kakak nga watpe ni"

haha..mcm na tercabut jantung aku ni ha..ibu sergah dari belakang..hak3..aku tersengih mcm kerang ta berapa busuk an..aku ckp la..Mission Impossible..haha..dan ibu pun cakap..."Mission impossible tengkorak hang" haha..sekali lagi..aku sengih secomel-comelnya...dan teruskan kerja aku..
"Akk pernah tengok x muzium kek? Kalau ta menjadi biskut ue..dengan biskut , brg buat biskut dan hang sekali ibu letak dalam muzium ue.."

Fuhh.amaran keras..hak3..Baiklah..anak ibu yang baik ni menurut perintah yer,...Dengan berbekalkan tulang 4 kerat aku ni ha..aku berhempas pulas buat..cewah..ayat ta menahan..mcm nak buat kilang kuih je padahal buat biskut je...hehe..Alhamdulillah , menjadi juga..hak3.sekali lagi ibu menjenguk dapur ..

"Astaghfirullah...DAPUR aku.." dan ibu hanya mampu menggelengkan kepalanya..

haha..ape la aku nih...tapi segalanya berhasil..Di mana ada kemahuan di situ ada kejayaan..sebenarnya..tujuan aku buat biskut ni sbb nak buat ibu n abh tersenyum..bukan apa..tengok diaorg letih sangat..so..aku pun mula la nak ubah suasana..hehe..yeah..ibu n abah tersenyum..dan ibu kata..sudah besar panjang rupanya anak dara ibu sorang ni..dah boleh makan jasa dia dah..hehe..aku hanya mampu garu kepala aku yang tak gatal..Mission Impossible aku accomplished ...hehe..tahniah fiza..:)

 

hehe..macam biasa..sharing is caring kan awak semua..so..aku nak la sharing photo yang aq snap snap tadi serta resepinya sekali..enjoy kay..hehe..bukan niat nak show off ke ape..juz berkongsi yer..;)
actually.nama dia biskut marble saja..tapi aku saja tambah..BISKUT MARBLE SALJI..aku tak suka taste dia..tp..aku ubah la sikit..em..boleh tahan..n not bad..lepas ni aku nak upgrade resepi ni..wallllla...akan ku masukkan dalam senarai kuih raya..haha




Jom usha resepi kay...

  • 125g butter lembut ( butter pada suhu bilik)
  • 95 gram susu pekat manis
  • 1sudu besar gula halus/icing
  • 1 3/4 cwn tepung naik sendiri (ayak)
  • 1sudu besar serbuk koko.-ayak-.(jgn guna van houten..siyez..pahit..aku da buat..haha)
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • gula icing sedikit untuk ditabur di atas permukaan biskut..(yg ni optional)
Cara-cara :

  1. Putar  butter , esen vanilla, susu pekat manis dan gula sehingga kembang ..
  2. Next , masukkan tepung naik sendiri yg telah diayak sedikit demi sedikit dan uli sehingga boleh dikepal dengan tangan..(kalau adunan still melekit lagi..tambahkan tepung kay)
  3. ambil 1/3 adunan yang telah diuli itu then letak dalam mangkuk yang lain..masukkan serbuk koko dan uli sehingga sebati  kay..
  4. bila dah siap..cubit sikit adunan yang putih dan sedikit adunan yang berkoko..korang gabungkan dan tenyeh dia smpai bercampur warna ..nmpk mcm marble gitu dan bulatkannya...masukkan dalam loyang ..n bakar pada suhu 160 darjah celcius selama  15-20 min kay...
  5. Then biar sejuk n masukkan dalam cup kecil..ta kesahla na letak ke tak..ikut suka..then tabur la gula icing..or gula yg korang kisar smpai halus..na bg effect 'salji'..hehe..optional..
  6. Selamat mencuba..;)


Terima Kasih Kerana Sudi Singgah :3

Yummy..Butter cake ;)

Assalamualaikum readers n my frenz..nampaknya bulan mac da nak smpai penghujungnya ..kiranya sekarang bulan jamadilawawal kalau mengikut tarikh kalendar hijrah . Wow,  sekejapnya nak sampai ramadhan dah..Ya Allah , sekejap rupanya waktu berlalu ..hehe..Well , bukan nak cerita pasal ramadhan actually . . Hari ni , i'm fasting with my family ..Reviving our last Prophet's sunnah ..Fasting on Monday and Thursday . .

Entry kali ni , aku nak share lah something mouth-watering ..woot woot..pagi tadi , aku meneruskan hobi aku mencari something intresting ..haha..apa dia???? aku ni suka cuci mata usha resepi-resepi menarik especially kek, pudding etc yang berkenan di hati . so, explore punya explore punya explore...dan terjumpalah BUTTER CAKE ...suddenly i remembered that my mom once told me , she really wanted to eat butter cake...so..peluang keemasan la memandangkan ibu pun puasa..anak mithali la katakan..nak buat ibu n abah heppi n memenuhkan masa terluang aku ni ha....aku pun try la buat..hehe..1st time ue aku buat resepi yang kena cairkan mentega ..hak3..punya la lurus aku ni..selama ni aku fikir mentega cair ue mentega yang dikeluarkan drpd peti sejuk n biarkan hingga lembut...rupa2nya kena panaskan n biar dia sejuk..hehe..lurus bendul betul aku ni.. maybe sebab tu la aku ta reti nak kelentong orang..asal kelentong je aku yang terkena balik..wakakaka..apelah fiza ni..hehe..kelakar betul time buat kek tu . Takut tak menjadi kek nya, aku tercongok depan oven tu 50 minit..for what?? Watching the cake to rise..haha..takut2 lak kek tu bantat an...peh...kecewa aku nanti ..Kempunan nak makan butter cake .. heeh,alhamdulillah...kek dia naik juga...ada time tu , aku duk leka online fb kan..teringat kek aku kat dalam oven..terkejut aku tengok..wanna know why? sebab..kek tu naik tinggi gler ah ln mcm hangit sedikit..tu la padahnya leka kat fb..cepat2 aku inject guna cake tester na tgk  dah masak ke belum..finally , menjadi juga akhirnya..Tapi atas dia tak berapa cantik..merekah jugaklah..Aku biarkan sejuk n then nak dekat maghrib baru potong..wowwww...sangat cantik dalamnya...So,the moral of the story yer kawan-kawan..Don't judge a book by its cover kay..mesti penat an baca fiza berceloteh ni..hehe..ok2,aku tau korang bosan..so aku sempat lah snap snap kek aku tu sbg tatapan mata korang yer..

(baru keluar oven )

 (tak lawa kan??)

 (keluar daripada loyang..fuh...mantap)


(cantikkan isinya..nampak gebu gitu...so, thats why dont judge a book by its cover yer )







em..kata org sharing is caring..so ,before aku stop writing.. na jugaklah aku kongsi resepi yang simple ni..senang saja..tak perlu MIXER..tapi blender saja...:) . . so, apa lagi...jom kita tgk resepi ni ..

Blended Butter Cake

  • 2 1/2 cawan tepung naik sendiri (ayakkan)
  • 4biji telur(petua ibu : buang punatnya untuk elakkan hanyir..aku mmg ta suka hanyir telur..so, aku buat)
  • 1 3/4 cawan gula halus (aku guna 1 1/2 cawan saja sebab takut manis..so, aware )
  • 250 g mentega (cairkan yer...makin berkualiti mentega ,makin sdp..aku juz guna buttercup..sbb tu je yg ada kat rumah..n hasilnya ok lah..sedap..kalau guna anchor..rasanya sedap lagi kowt )
  • 1 1/4 cawan susu yg baru lps keluar fridge( susu segar , susu cair , whipping cream pun boleh...)
  • 1/2 tsp esen vanillaor esen buah-buahan pilihan ( aku guna esen vanilla jep)
cara -cara :

  1.  Panaskan oven dalam suhu 160 darjah celcius..bergantung pada oven masing2
  2. Blend kan kesemua bahan kecuali tepung dan esen vanilla
  3. then, masukkan bhn yg kita blend tadi dalam mangkuk kering or apa2 bekas kering..jgn letak dalam bekas yg selalu kita letak ikan or ayam..sebab..nnty hanyir..
  4. masukkan tepung sedikit demi sedikit n kacau sehingga sebati..(aku guna whisk..senang sikit)
  5. next, masukkan esen vanilla dan kacau rata .
  6. tuangkan dalam loyang yg bersaiz 8inci or 9 inci..sebab kek ni akan naik tinggi..so, be aware..before that , loyang tu perlu dilenser dengan mentega dan alas dgn kertas or kertas minyak lagi better.
  7. masukkan dalam oven dan bakar dalam tempoh 50 min - 1jam..agak2 dah masak , test dgn kek tester ..kalau tak melekat pada cake tester..so dah masak n bley keluarkan drpd oven n sejukkan..walla...dah siap....simple as ABC yer ...selamat mencuba :)

Terima Kasih Kerana Sudi Singgah :3

Dekat ...tetapi JAUH

Assalamualaikum semua ..feelin' great today? what about me? erm...lets say that ..Alhamdulillah , i'm feelin' well but at the same time i feel a little bit frustrated ? wanna know why ? jeng jeng jeng......
sabar yer..sat g fiza bercerita .cerita aku ni taklah sehebat novelis2 terkemuka or filem-filem box-office . well ,just tentang apa yang berlaku hari ni . sangat sedih bagi aku dan dia..:)

hari ni . 25 mac 2012 , parents aq ajak pergi edu fair kat Mid Valley ,..well..hooray! cuci mata time ..hehe..semalamnya aku text cuppycake..aku cakap aku nak p edu fair esoknya iaitu 25 mac dengan parents..kalau dia nak p mid valley , jangan bagitau aku . sebab apa? sebab nak buat surprise . kalau dia tak p pun tak ada lah aku rasa sedih sangat ...so , esoknya aku pun pergilah dengan family aku ke mid seperti yang dirancang . Text dgn cuppycake . Dia cakap dia tak pergi..dia pergi ikut ustaz g kenduri katanya . So , aku tak lah kisah sangat..biasa biasa saja ..Jalan punya jalan punya jalan , banyak lak msg masuk . Aku malas nak tgk..sekali ade kol masuk n msg sekali . Aku ni kalau tengah jalan2 or shopping , malas nak pegang handphone comel aku nih . Then Aku bukak lah lepas banyak kali handphone comel aku ni menjerit . . tengok msg masuk drpd dia .

"jom tutti fruiti "

aku pun pelik lah ..nape tiba2 lak tutti fruiti ni..rupa-rupanya cuppy cake ada kat sini . terkejut kowt. tapi aku tak berpeluang nak jumpa or ternampak dia walaupun sekejap . Aku juz terjumpa kawan dia iaitu kawan kami juga ...Then pergila round - round mid tu  dengan family sambil text cuppy cake..dalam hati , aku harap aku dapat terjumpa dia walaupun sekejap..tapi hampanya , tak nampak pun kelibat dia walaupun sekilas . After tengok2 kereta dekat bwh tu , its time to go home..aku dah sedih sebab tak ada rezeki nak jumpa dia . Aku text dia ckp mcm tak ada harapan nak jumpa an..sbb time tu aku tgh turun eskalator nak p tempat parking kereta . Then , cuppy cake msg ..

"Tengok belakang"

Aku pun toleh , aku ta nampak apa2 sebab aku rabun pluz silau . Then tgu abah bayar parking n keluar dari mid , sempat lagi aku usha belakang dengan harapan dapat jumpa dia..tetapi..hampa..sebab aku tak nampak pun . Sedih sangat . Dalam kereta , aku tahan je rasa sedih n hampir menangis sebab itu . Tapi , dia cakap, sabarlah.dugaan  kan ..so , aku cool sikit lah ...Then, borak punya borak , rupa2nya cuppycake ada kat depan eskalator tu . Dia lambai kat aku tp aku tak nampak ..huaaaaa...sedih...and masa edu fair tu .,dia rupa-rupanya kat belakang aku je . Dia swiit aku tak dengar ..Ya Allah , betapa dekatnya kami tetapi tak ada rezeki nak bertemu walau seketika . . Erm...sob sob ..Dekat sangat..tetapi sebenarnya , jauh

******************************

Sedih x? hehe..well , aku dah cakap dah ..cerita aku ni taklah segempak filem2 or novel ..tetapi , pengalaman sendiri . Well , sabar membuahkan hasil..maybe its not the right time yet but...insyaAllah , Allah knows the best for us..We must keep praying and confident with what His fate written for us since Allah knows everything . . Thus , the key is keep praying . .

rasanya , aku kena stop sini . tak boleh cerita banyak-banyak ..Penatlah , baru balik daripada hantar angah n jalan-jalan . Hari ni aku dapat hadiah tafsir al-Quran warna pink drpd parents aku ....haaa.....camni cerita dia <mood bercerita tiba2 naik>  Masa otw balik ke klang , aku cakaplah kat ibu ...

"ibu , ingat tak akk pernah cakap nanti akak bagitahu apa yang akk nak as hadiah 4 spm"

ibu aku dalam hati..dup dap dup dap...apa lah yang anak aku nak mintak ni..ehehehe..

"akak nak tafsir quran lah "

hehe..ibu aku terkejut...then dia cakap , nanti sampai klang dia bawak p satu tempat ni p beli tafsir yang aku nak..then , Alhamdulillah, aku dapat apa yang aku nak..thankz ibu abah..sayang kalian :) hehe..ok2..better aku stop bercerita sekarang..penatlah..sangat penat..nanti makin banyak pulak aku berceloteh..ok, its gonna maghrib . Better get ready for the prayer and everything yer...Have a nice day semua...May ur days shine as always ...Assalamualaikum

Terima Kasih Kerana Sudi Singgah :3

Yakinlah akan kekuasaanNya

Assalamualaikum semua . how are u ? semoga dalam keadaan sihat dan ceria selalu kay . kata orang , senyum itu penawar duka yang paling  mujarab..so ape lagi yang nak dinantikan..SENYUM..hehe..baru comel..siapa rasa diri dia comel , sebut SAYA kuat2 kay..merepek je lah aku malam2 macam nih..haih..Well , hari ni 21.03.2012 .. so?  kenapa dengan tarikh ni? Ada apa-apa event kah ? Well , jawapannya ADA ! Tarikh ni merupakan tarikh bagi keputusan SPM dikeluarkan ..So kiranya , penantian pelajar-pelajar SPM 2011 telah berakhir..Alhamdulillah , result SPM tahun ini meningkat daripada tahun-tahun sebelumnya ..Congratz to all SPM candidates 2011 for doing a great effort last year ! Let say Alhamdulillah together for this huge achievement .

~fiza , come on lah .Beritahu result kau cepat~
~weh , berapa A kau dpt? ~
~Apa macam? sharing sini lah sikit ~

Bertubi-tubi soalan datang kepadaku . Rasa macam selebriti je hari tu . <perasan> haha . Emm...Macam mana ek aku nak cakap . Alhamdulillah , Thank You Allah ...I've got straight A's for my SPM . Sesuatu yang aku sendiri tak sangka dan ini menunjukkan kekuasaan Allah  s.w.t .Firman Allah s.w.t dalam surah Al-insyirah " Sesungguhnya selepas kesukaran itu kemudahan " . 2011 tahun SPM aku . Pelbagai dugaan datang bertimpa pada aku sehinggakan aku kadang-kadang terasa nak putus asa saja . Tapi , aku ingat pesanan ibu aku " Allah uji kakak sebab Allah sayang kakak..Akak harus sabar terima ujian Allah . Setiap benda yang berlaku ada hikmahnya " . Yeah , thats right . Setiap benda yang berlaku ada hikmahnya . Mungkin ujian yang Allah timpakan untuk aku ialah kifarah untuk aku sebab selama ni aku dah terlalu jauh daripadaNya . Mungkin...Hanya Allah yang tahu sebabnya . So, takkanlah aku nak duduk diam meratapi apa yang telah berlaku tanpa ada usaha . so , dengan masa yang berbaki tak sampai 5 bulan pun , aku try my best dengan apa cara sekali pun , berguru dengan kwn2 pluz minta nasihat cikgu sebab nak kejar syllabus yang banyak yang aku tertinggal .Alhamdulillah , Allah permudahkan urusan aku . saat SPM hampir tiba , aku dapat berita , mungkin aku terpaksa diasingkan drpd kwn2 yang lain masa SPM dan periksa dengan lagi sorg kwn aku di kelas dan bukannya di dewan .Sangat sedih . Aku hanya mampu berdoa kepada Allah , berikan aku kekuatan untuk hadapi SPM tahun ini dengan jayanya tanpa kesakitan dan Allah perkenankannya . Dengan berbekal ilmu yang ada di dada , aku dan rakan2 teruskan perjuangan menghadapi SPM dengan jayanya sehinggalah 14.12.2011 . WOW..FREEDOM at last.  dan penantian 3 bulan bermula smpailah tanggal 21 .3.2012 .

pesanan aku untuk adik-adik , janganlah kalian putus asa  kalau korang rasa korang tak pandai macam kawan2 lain . Kita semua sama je , just yang bezanya cara kita belajar . maybe ada something wrong somewhere . so , muhasabah la diri . dan yang paling penting sebenarnya , KEBERKATAN ! ilmu yang berkat daripada guru-guru itu penting . Kita perlu buatkan cikgu gembira dengan kita dan tidak melakukan perkara yang menyakiti hati cikgu . jangan jadi bodoh sombong . Kalau tak tahu atau tak faham , cepat2 tanya . Malu bertanya sesat jalan tau ...setiap orang ada impian masing-masing . setiap orang nak berjaya n buatkan ibu bapa happy serta guru-guru . so , Jangan putus Asa kay dengan apa yang berlaku. tak semestinya kita gagal kali ni , kita gagal selama-lamanya . REBOUNCE WHENEVER U FALL <motto hidup aku> ..Rezeki itu milik Allah ...Berdoalah banyak2 kepada Allah . firman Allah " berdoalah kepadaku, nescaya akan aku makbulkan " Contohnya , berkali-kali kita minta something pada parents kita . sampailah suatu masa , takkanlah dyeorg tak tunaikan ..betul x? so..begitu juga dengan doa..yakin lah akan kekuasaan Allah kerana Allah itu Maha Mendengar..so , kat sini aku nak share lah kata-kata NIK MADIHAH ..ha...takkan tak kenal  siapa Nik Madihah? Pelajar cemerlang SPM tau . Tanya lah Mr.google kay or Madam yahoo kalau nak tahu lebih lanjut .Ini dia kata-katanya :

USAHA TANPA TAWAKKAL ITU SOMBONG
TAWAKKAL TANPA USAHA ITU ANGAN KOSONG

 <SMAPK SPM 11's Achievers >

Strives for excellence..Congratz to all of us for doing such a great effort and made our teachers smiling full of joy



nampaknya sekian sahaja untuk kali ini .. Mata pun dah berat dah.. Tak tidur siang lah kowt. oklah , nampaknya kena offline dah . Nak tekan keyboard pun tersengguk-sengguk..haha..fiza da jadi burung belatuk..ok, sampai di sini dulu..mohon undur diri ya..Assalamualaikum


Terima Kasih Kerana Sudi Singgah :3

my Feelin'

Assalamualaikum semua..how are u today? sihat? jangan cakap ta sihat tau kat fiza .sebab aku ni pantang dengar perkataan tak sihat ..haha..nanti mula lah suara emas aku keluar..membebel 10 minit sahaja ..sanggup dgr? kalau sanggup , angguk sahaja depan aku..<ceh , pandai la aku nasihatkan org , diri sendiri pun degil jugak >

hari ni , aku rasa macam nak share satu lagu dengan semua pembaca blog aku yang tak seberapa nih . Ha...jeng jeng jeng...lagu apakah? herm..pernah tak korang tengok cerita venezuela yang bertajuk Mis Tres Hermanas ??? kalau pernah , taip huruf P laju laju..haha..P stands  for PERNAH . Kalau tak , apa lagi...tanya lah Mr.Google kah , Madam Yahoo kah ...ta kisahla..haha...memandangkan aku ni baik..meh sini aku carikan sinopsis dia ..


haaa..ni lah dia cover ceritanya...kalau nak tau sinopsis nyer, carila sendiri yer..aku tak mampu dah...well, aku nak kongsilah lagu tema or should i say OST untuk cerita ni..tak payah susah2 nak cari yer sayang2 sekalian..sebab bukak je blog aku ni , da terpasang dah lagu tu..Tajuknya Purest of Pain by Son By Four . ada yang malay version punya tajuk VIDA by phyne ballerz..yang original version , tajuk dye A Puro Dorlo ..ta berapa minat sangat..lagi suka yang english version..sweet..ok, banyak pulak aku celoteh ni...let me show u the lyrics. .

Sorry didn't mean to call you but I couldn't fight it
I guess I was weak, couldn't even hide it
and so I surrendered, just to hear your voice.

Don't know how many times I said I'm gonna live without you,
and maybe someone else is standing there beside you,
but there's something, baby you need to know.
That deep inside me, I feel like I'm dying. I have to see you,
it's all that I'm asking.

*chorus*

Vida, give me back my fantasy. The courage that I need to live,
the air that I breathe.
Cariño mio, my world's become so empty. The days are so cold and lonely
and each night I taste the purest of pain.
Quisiera decirte que hoy estoy de maravilla
que no me ha afectado lo de tu partida
pero con un dedo no se tapa el sol.
Estoy muriendo, muriendo por verte. Agonizando, muy lento y muy fuerte.
Vida, devuelveme mis fantasias, mis ganas de vivir la vida, devuelveme el aire.
Cariño mio, sin tin yo me siento vacio, las tardes son un laberinto, las noches
me saben, a puro dolor.

-chorus- (repeat chorus again softly)

Vida, give me back my fantasy. The courage that I need to live,
the air that I breathe.
Cariño mio, my world's become so empty. The days are so cold and lonely
and each night I taste the purest of pain.
I'm sorry I didn't mean to call you but I couldn't fight it.
I guess I was weak, couldn't even hide it
and so I surrendered just to hear your voice

lirik dia sangat menyentuh hati kalau dihayati . herm..i'm gonna cry again ...nah , just something related to me....something happened a long time ago.. well, what past let it be the past  right? ta payah lah tanya yer..hehe..fiza da mula mengarut..actually aku nak cerita pasal my 3rd driving lesson..tapi tadew mood plak..haha..nanti2 lah aku taip ..k lah, nampaknya housechores sudah memanggil aku lah...da tengah hari dah ..nampaknya aku kena stop membebel buat sementara..hehe.. well..enjoy. and have a nice day u allzzz..tata..Assalamualaikum.




Terima Kasih Kerana Sudi Singgah :3

Driving lesson

Assalamualaikum semua . Fiza in the house again..haha..saje je mengacau kat blog aku nih...nak bersihkan sesawang yang melekat kat blog ni setelah lama tak update . Pantang ada peluang guna lappy , apa lagi , manfaatkanlah peluang ni dengan sebaik-baiknya..cewahhh..Hari ini 19.3.2012  , 3.42 p.m tadi Encik Azmi text aku tanya boleh belajar tak keter esok an . Then dengan slambernya aku reply "OK boleh " . Barulah terdetik kat akal sihat aku nih , esok belajar kereta then lusa Result SPM . Maybe Allah nak hilangkan rasa gemuruh dan nervous dalam jiwa aku dengan alihkan perhatian aku terhadap hari lusa dengan belajar kereta kowt..Alhamdulillah ....Semoga Allah kurniakan ketenangan hati dalam diri aku ini . Ameen ..

Berbalik kat topik atas , aku nak la cerita sikit pasal driving lesson aku ni..sebenarnya memang terniat lama dah nak post pengalaman aku start dari KPP sampaila praktikal 10 jam ni , tetapi tidak berkesempatan lah . Almaklumla , bz memanjang..<cewah..mengalahkan menteri> haha...minta maaf yer..aku memang banyak mengarut sikit yer..Sesiapa yang kenal aku , tahulah aku macam mana ..Ok..lets start with the story ..nanti karang makin jauh pulak aku merepek <bling bling ..muka tak comel> haha.





1) KPP

Pernah dengar tak sebelum ni perkataan KPP ? sape pernah dengar , bukak mata luas-luas..haha..kidding saja..Mesti pernah dengar kan , tak kisahla daripada kwn2 ke etc . KPP ni stans for kursus pemandu profesional..ahahaha....tadew la..KPP stands for Kursus Pendidikan Pemandu kalau tak silap lah...Well, tu adalah step 1st sebelum bergelar seorang PEMANDU . Well, dah namanya pun kursus kan , so sah sahla kita kena dengar ceramah pasal pemanduan ni selama 5 jam . I repeat " 5 JAM " ..haha sanggup tak..kalau sanggup , say  alhamdulillah ..well, depends pada tempat korang belajar lah..Aku daftar belajar memandu under Metro Driving Academy cawangan Andalas , so aku pergi KPP kat main academy di SUBANG JAYA . Aku bertolak kul 7.15 then sampai sana pukul 9 lebih . waiting for the hall open at 10.a.m . Kursus start kul 10 smpailah kul 4.30..jangan risau , bukan straight 5 jam , ada lunch break lah..what can i say about the KPP ? well, totally awesome..haha..aku tak bosan langsung..kalau ngantuk tu normallah time time nak lunch tu sebab sangat lah lapar..penceramah dia sangat kelakar dan tak kering gusi aku gelak . guess what , after habis je KPP pukul 4.30 , waiting for the thumb print hampir setengah jam , bertolak balik pukul 5.00 petang sampai rumah hampir pukul 6.30..fuhh...sangat penat ..sampai je rumah , solat n mandi , buat apa yang patut then aku terus tidur sampaila keesokan harinya ..haha..ibu aku cakap "hang ni macam baru lepas mendaki bukit..padahal dengar ceramah je pun.." haha ..biasaa bro..rasalah sendiri yer..;)

2) TEST KOMPUTER

Test Komputer ni kawan-kawan aku kata senang saja . Bagi aku , boleh tahanlah soalan dia..tak susah dan  tak senang . After about 2 weeks KPP , aku kol lah Encik Azmi , nak g test kom ..so dapat pergi hari isnin . Malam before test kom baru aku sibuk duk baca buku KPP n jawab soalan .. haha..terukkan aku nih..sebenarnya aku ada jugak bukak buku tu dan baca before this ..so tak ada lah rasa pressure sangat .Esok pagi dengan muka slumber aku nih , pergila kat pusat ujian . sampai2 je aku fikir aku boleh relaks baca jap..skali aku dapat turn ke 2..aduhai..dalam hati ,  tawakkal sajalah ..haha..aku siap 20 min awal sebenarnya , tapi aku saja lengahkan masa sampailah minit ke 9 + + barulah aku stop n semak jwpn aku . Alhamdulillah , aku taknak la sebut markah ,tapi aku boleh cakap yang aku lulus ujian itu...haha..sorry yer..ta mau cakap markah .. seganlah..btw , test kom ade 3 bhgn .A B dan C..semuanya logik sahaja . . ade test warna dan nombor . my advice , buat je latihan 500 soalan dalam buku tu pluz cd dia . InsyaAllah berguna . Habis je test kom , aku fikir bolehla aku balik rumah , rehat and do the housechore..tapiiii...En.Azmi bawak aku terus p Modul 6 jam tu..hahaha...terjatuh rahang aku and ta terkata apa-apa..apa lagi , dengan rela hati aku p Modul 6 jam itu .

3) MODUL 6 JAM

Modul 6 jam ni sebenarnya 3 jam teori dan 3 jam praktikal .3 jam teori itu macam biasalah dengar ceramah . sampai2 sahaja lepas thumb print , aku dengan akk yang seorang ni pun ditempatkan di dewan 2 . Aku dapat dewan 2 sebab aku just ambil lesen kereta sahaja . so ta payah pergi dewan 4 . Masuk je dewan tu , dah kena tanya markah test kom..haha..nasib baik aku tak kena..so kira lepas lah..Then , dengarlah ceramah tu . Aku dapat cikgu yang baik dan sporting . macam2 lah aku belajar pasal kereta . Alhamdulillah , aku bersyukur sangat , kebetulan hari tu hari isnin , ada test JPJ so ta payah la kiteorg pergi LITAR ..ahaha..doa aku selama ni termakbul juga sebab aku taknak lah kena bukak tayar kereta..haha...apelah aku ni kan..mengada-ngada betul .. then habis 3 jam ceramah , makan n solat semuanya , encik Azmi bawak kami pergi belajar praktikal . Kak Lin start dulu , baru lah aku . 1st time memandu n pegang stereng..fuhhh...berdebar gaklah..belajar bawak dulu keliling metro then belajar parking n 3 penjuru..Naik bukit belum lagi sebab nak mahirkan dulu stereng , clucth and brake . fuhh..MANTAP..haha..habis je belajar , mula lah badan aku terasa sengal sengal and kaki aku lenguh sangat ar...biasala..newbie katakan ..hehe..then habis je belajar , balik lah rumah . habis belajar kul 4.30 , balik sampai rumah pukul 5 petang . whoa..sangat penat . macam time KPP tu , balik je rumah , aku landing terus kat sofa daaaaaaannnn.... ...... ta sempat pun na tidur..haha..ibu aku kata tak elok tidur time asar . So , makanlah kejap , main komputer and so on , na lawan penat punya pasal..tapi tak terdaya..after maghrib je , terus aku tidur smpailah aku terjaga pukul berapa tah,..haha..teruk betul aku ni..sekali lagi , ibu aku geleng kepala tengok keletah aku..haha..

4) PRAKTIKAL 10 JAM

Siap je lesen L, En.Azmi tanya aku , boleh belajar tak rabu ni? huhu..aku pun ok sahaja..macam biasa , bertolak ke METRO ..dan start belajar bawak kereta KANCIL merah yang comel itu..hehe..Actually , aku baru belajar 3 jam sahaja ..1st day 1jam stgh n 2nd day sama jugak. 20 hb ni baru 3rd class..huhu...

  • 1st day : mcm hapew tah aku belajar..haha..boleh la sikit2 pulas stereng tu . Belajar Parking dan 3 penjuru . Fuhh...best...Something happened waktu belajar parking..haha...mmg aku segan giler ah..entah macam mana aku boleh terlanggar 4 tiang time nak undur kereta waktu parking..belakang tu pulak ada banyak kereta , segan giler...En.Azmi suruh aku pergi angkat tiang yang aku jatuhkan. Dengan muka tak malunya , aku pun angkatlah dengan perasaan sebal dalam hati aku..time tu aku niat dah taknak dah buat kesalahan tu lagi..hadoyai...serius malu..And Alhamdulillah , aku tak buat kesilapan sama..so what can i say , biasala newbie kan...lama2 mahir lah tu..3 penjuru so far so good . naik bukit tu yang cuak sikit tu..haha..aku asyik terlupa turunkan handbrake saja..apelah fiza nih..banyak makan semut kah..
  •   2nd day : Alhamdulillah , aku makin cekap handle kereta KANCIL merah yang comel itu . Parking , aku dah paham dah step dia n 3 penjuru pun . Naik Bukit ada kemajuan. Alhamdulillah...segala urusan berjalan lancar hari tu . biasalah . pepatah melayu ada cakap , alah bisa tegal biasa kan..so...practice makes perfect lah . Aku sangat puas hati dengan improvement aku ..so , KEEP IT UP FIZA ! En.Azmi cakap kalau aku dah mahir jam ke 4 , aku start bljr kat jalan raya...whoa..berdebar-debar..then jam ke 8 QTI , then belajar lagi and then JPJ..whoaaaa...



tu je la sedikit sebanyak pengalaman yang aku boleh cerita pasal driving lesson aku . InsyaAllah nanti aku   sambung story mory lagi lah pasal pengalaman aku QTI dan JPJ ..haha..Harap2 korang tak bosanlah baca cerita aku yang panjang lebar nih . Aku memang excited bab-bab bercerita ni ...macam ada bakat jadi penglipur lara je aku nih..haha..<perasan je aku ni > K lah , tangan pun penat dah melayan aku menaip kat blog nih..time untuk aku stop and pergi dapur masak untuk abah aku . FYI , ayah aku puasa hari ni , so nak kena masak lah untuk abah ku yang tercinta..haha..aku fikir abah main2 je..rupa2nya betul..haih..k la..COOKING TIME ! enjoy ur time here kay...ASSALAMUALAIKUM semua..beta nak berundur diri..haha...
Terima Kasih Kerana Sudi Singgah :3