Yummy..Butter cake ;)

Assalamualaikum readers n my frenz..nampaknya bulan mac da nak smpai penghujungnya ..kiranya sekarang bulan jamadilawawal kalau mengikut tarikh kalendar hijrah . Wow,  sekejapnya nak sampai ramadhan dah..Ya Allah , sekejap rupanya waktu berlalu ..hehe..Well , bukan nak cerita pasal ramadhan actually . . Hari ni , i'm fasting with my family ..Reviving our last Prophet's sunnah ..Fasting on Monday and Thursday . .

Entry kali ni , aku nak share lah something mouth-watering ..woot woot..pagi tadi , aku meneruskan hobi aku mencari something intresting ..haha..apa dia???? aku ni suka cuci mata usha resepi-resepi menarik especially kek, pudding etc yang berkenan di hati . so, explore punya explore punya explore...dan terjumpalah BUTTER CAKE ...suddenly i remembered that my mom once told me , she really wanted to eat butter cake...so..peluang keemasan la memandangkan ibu pun puasa..anak mithali la katakan..nak buat ibu n abah heppi n memenuhkan masa terluang aku ni ha....aku pun try la buat..hehe..1st time ue aku buat resepi yang kena cairkan mentega ..hak3..punya la lurus aku ni..selama ni aku fikir mentega cair ue mentega yang dikeluarkan drpd peti sejuk n biarkan hingga lembut...rupa2nya kena panaskan n biar dia sejuk..hehe..lurus bendul betul aku ni.. maybe sebab tu la aku ta reti nak kelentong orang..asal kelentong je aku yang terkena balik..wakakaka..apelah fiza ni..hehe..kelakar betul time buat kek tu . Takut tak menjadi kek nya, aku tercongok depan oven tu 50 minit..for what?? Watching the cake to rise..haha..takut2 lak kek tu bantat an...peh...kecewa aku nanti ..Kempunan nak makan butter cake .. heeh,alhamdulillah...kek dia naik juga...ada time tu , aku duk leka online fb kan..teringat kek aku kat dalam oven..terkejut aku tengok..wanna know why? sebab..kek tu naik tinggi gler ah ln mcm hangit sedikit..tu la padahnya leka kat fb..cepat2 aku inject guna cake tester na tgk  dah masak ke belum..finally , menjadi juga akhirnya..Tapi atas dia tak berapa cantik..merekah jugaklah..Aku biarkan sejuk n then nak dekat maghrib baru potong..wowwww...sangat cantik dalamnya...So,the moral of the story yer kawan-kawan..Don't judge a book by its cover kay..mesti penat an baca fiza berceloteh ni..hehe..ok2,aku tau korang bosan..so aku sempat lah snap snap kek aku tu sbg tatapan mata korang yer..

(baru keluar oven )

 (tak lawa kan??)

 (keluar daripada loyang..fuh...mantap)


(cantikkan isinya..nampak gebu gitu...so, thats why dont judge a book by its cover yer )







em..kata org sharing is caring..so ,before aku stop writing.. na jugaklah aku kongsi resepi yang simple ni..senang saja..tak perlu MIXER..tapi blender saja...:) . . so, apa lagi...jom kita tgk resepi ni ..

Blended Butter Cake

  • 2 1/2 cawan tepung naik sendiri (ayakkan)
  • 4biji telur(petua ibu : buang punatnya untuk elakkan hanyir..aku mmg ta suka hanyir telur..so, aku buat)
  • 1 3/4 cawan gula halus (aku guna 1 1/2 cawan saja sebab takut manis..so, aware )
  • 250 g mentega (cairkan yer...makin berkualiti mentega ,makin sdp..aku juz guna buttercup..sbb tu je yg ada kat rumah..n hasilnya ok lah..sedap..kalau guna anchor..rasanya sedap lagi kowt )
  • 1 1/4 cawan susu yg baru lps keluar fridge( susu segar , susu cair , whipping cream pun boleh...)
  • 1/2 tsp esen vanillaor esen buah-buahan pilihan ( aku guna esen vanilla jep)
cara -cara :

  1.  Panaskan oven dalam suhu 160 darjah celcius..bergantung pada oven masing2
  2. Blend kan kesemua bahan kecuali tepung dan esen vanilla
  3. then, masukkan bhn yg kita blend tadi dalam mangkuk kering or apa2 bekas kering..jgn letak dalam bekas yg selalu kita letak ikan or ayam..sebab..nnty hanyir..
  4. masukkan tepung sedikit demi sedikit n kacau sehingga sebati..(aku guna whisk..senang sikit)
  5. next, masukkan esen vanilla dan kacau rata .
  6. tuangkan dalam loyang yg bersaiz 8inci or 9 inci..sebab kek ni akan naik tinggi..so, be aware..before that , loyang tu perlu dilenser dengan mentega dan alas dgn kertas or kertas minyak lagi better.
  7. masukkan dalam oven dan bakar dalam tempoh 50 min - 1jam..agak2 dah masak , test dgn kek tester ..kalau tak melekat pada cake tester..so dah masak n bley keluarkan drpd oven n sejukkan..walla...dah siap....simple as ABC yer ...selamat mencuba :)

Terima Kasih Kerana Sudi Singgah :3

Dekat ...tetapi JAUH

Assalamualaikum semua ..feelin' great today? what about me? erm...lets say that ..Alhamdulillah , i'm feelin' well but at the same time i feel a little bit frustrated ? wanna know why ? jeng jeng jeng......
sabar yer..sat g fiza bercerita .cerita aku ni taklah sehebat novelis2 terkemuka or filem-filem box-office . well ,just tentang apa yang berlaku hari ni . sangat sedih bagi aku dan dia..:)

hari ni . 25 mac 2012 , parents aq ajak pergi edu fair kat Mid Valley ,..well..hooray! cuci mata time ..hehe..semalamnya aku text cuppycake..aku cakap aku nak p edu fair esoknya iaitu 25 mac dengan parents..kalau dia nak p mid valley , jangan bagitau aku . sebab apa? sebab nak buat surprise . kalau dia tak p pun tak ada lah aku rasa sedih sangat ...so , esoknya aku pun pergilah dengan family aku ke mid seperti yang dirancang . Text dgn cuppycake . Dia cakap dia tak pergi..dia pergi ikut ustaz g kenduri katanya . So , aku tak lah kisah sangat..biasa biasa saja ..Jalan punya jalan punya jalan , banyak lak msg masuk . Aku malas nak tgk..sekali ade kol masuk n msg sekali . Aku ni kalau tengah jalan2 or shopping , malas nak pegang handphone comel aku nih . Then Aku bukak lah lepas banyak kali handphone comel aku ni menjerit . . tengok msg masuk drpd dia .

"jom tutti fruiti "

aku pun pelik lah ..nape tiba2 lak tutti fruiti ni..rupa-rupanya cuppy cake ada kat sini . terkejut kowt. tapi aku tak berpeluang nak jumpa or ternampak dia walaupun sekejap . Aku juz terjumpa kawan dia iaitu kawan kami juga ...Then pergila round - round mid tu  dengan family sambil text cuppy cake..dalam hati , aku harap aku dapat terjumpa dia walaupun sekejap..tapi hampanya , tak nampak pun kelibat dia walaupun sekilas . After tengok2 kereta dekat bwh tu , its time to go home..aku dah sedih sebab tak ada rezeki nak jumpa dia . Aku text dia ckp mcm tak ada harapan nak jumpa an..sbb time tu aku tgh turun eskalator nak p tempat parking kereta . Then , cuppy cake msg ..

"Tengok belakang"

Aku pun toleh , aku ta nampak apa2 sebab aku rabun pluz silau . Then tgu abah bayar parking n keluar dari mid , sempat lagi aku usha belakang dengan harapan dapat jumpa dia..tetapi..hampa..sebab aku tak nampak pun . Sedih sangat . Dalam kereta , aku tahan je rasa sedih n hampir menangis sebab itu . Tapi , dia cakap, sabarlah.dugaan  kan ..so , aku cool sikit lah ...Then, borak punya borak , rupa2nya cuppycake ada kat depan eskalator tu . Dia lambai kat aku tp aku tak nampak ..huaaaaa...sedih...and masa edu fair tu .,dia rupa-rupanya kat belakang aku je . Dia swiit aku tak dengar ..Ya Allah , betapa dekatnya kami tetapi tak ada rezeki nak bertemu walau seketika . . Erm...sob sob ..Dekat sangat..tetapi sebenarnya , jauh

******************************

Sedih x? hehe..well , aku dah cakap dah ..cerita aku ni taklah segempak filem2 or novel ..tetapi , pengalaman sendiri . Well , sabar membuahkan hasil..maybe its not the right time yet but...insyaAllah , Allah knows the best for us..We must keep praying and confident with what His fate written for us since Allah knows everything . . Thus , the key is keep praying . .

rasanya , aku kena stop sini . tak boleh cerita banyak-banyak ..Penatlah , baru balik daripada hantar angah n jalan-jalan . Hari ni aku dapat hadiah tafsir al-Quran warna pink drpd parents aku ....haaa.....camni cerita dia <mood bercerita tiba2 naik>  Masa otw balik ke klang , aku cakaplah kat ibu ...

"ibu , ingat tak akk pernah cakap nanti akak bagitahu apa yang akk nak as hadiah 4 spm"

ibu aku dalam hati..dup dap dup dap...apa lah yang anak aku nak mintak ni..ehehehe..

"akak nak tafsir quran lah "

hehe..ibu aku terkejut...then dia cakap , nanti sampai klang dia bawak p satu tempat ni p beli tafsir yang aku nak..then , Alhamdulillah, aku dapat apa yang aku nak..thankz ibu abah..sayang kalian :) hehe..ok2..better aku stop bercerita sekarang..penatlah..sangat penat..nanti makin banyak pulak aku berceloteh..ok, its gonna maghrib . Better get ready for the prayer and everything yer...Have a nice day semua...May ur days shine as always ...Assalamualaikum

Terima Kasih Kerana Sudi Singgah :3

Yakinlah akan kekuasaanNya

Assalamualaikum semua . how are u ? semoga dalam keadaan sihat dan ceria selalu kay . kata orang , senyum itu penawar duka yang paling  mujarab..so ape lagi yang nak dinantikan..SENYUM..hehe..baru comel..siapa rasa diri dia comel , sebut SAYA kuat2 kay..merepek je lah aku malam2 macam nih..haih..Well , hari ni 21.03.2012 .. so?  kenapa dengan tarikh ni? Ada apa-apa event kah ? Well , jawapannya ADA ! Tarikh ni merupakan tarikh bagi keputusan SPM dikeluarkan ..So kiranya , penantian pelajar-pelajar SPM 2011 telah berakhir..Alhamdulillah , result SPM tahun ini meningkat daripada tahun-tahun sebelumnya ..Congratz to all SPM candidates 2011 for doing a great effort last year ! Let say Alhamdulillah together for this huge achievement .

~fiza , come on lah .Beritahu result kau cepat~
~weh , berapa A kau dpt? ~
~Apa macam? sharing sini lah sikit ~

Bertubi-tubi soalan datang kepadaku . Rasa macam selebriti je hari tu . <perasan> haha . Emm...Macam mana ek aku nak cakap . Alhamdulillah , Thank You Allah ...I've got straight A's for my SPM . Sesuatu yang aku sendiri tak sangka dan ini menunjukkan kekuasaan Allah  s.w.t .Firman Allah s.w.t dalam surah Al-insyirah " Sesungguhnya selepas kesukaran itu kemudahan " . 2011 tahun SPM aku . Pelbagai dugaan datang bertimpa pada aku sehinggakan aku kadang-kadang terasa nak putus asa saja . Tapi , aku ingat pesanan ibu aku " Allah uji kakak sebab Allah sayang kakak..Akak harus sabar terima ujian Allah . Setiap benda yang berlaku ada hikmahnya " . Yeah , thats right . Setiap benda yang berlaku ada hikmahnya . Mungkin ujian yang Allah timpakan untuk aku ialah kifarah untuk aku sebab selama ni aku dah terlalu jauh daripadaNya . Mungkin...Hanya Allah yang tahu sebabnya . So, takkanlah aku nak duduk diam meratapi apa yang telah berlaku tanpa ada usaha . so , dengan masa yang berbaki tak sampai 5 bulan pun , aku try my best dengan apa cara sekali pun , berguru dengan kwn2 pluz minta nasihat cikgu sebab nak kejar syllabus yang banyak yang aku tertinggal .Alhamdulillah , Allah permudahkan urusan aku . saat SPM hampir tiba , aku dapat berita , mungkin aku terpaksa diasingkan drpd kwn2 yang lain masa SPM dan periksa dengan lagi sorg kwn aku di kelas dan bukannya di dewan .Sangat sedih . Aku hanya mampu berdoa kepada Allah , berikan aku kekuatan untuk hadapi SPM tahun ini dengan jayanya tanpa kesakitan dan Allah perkenankannya . Dengan berbekal ilmu yang ada di dada , aku dan rakan2 teruskan perjuangan menghadapi SPM dengan jayanya sehinggalah 14.12.2011 . WOW..FREEDOM at last.  dan penantian 3 bulan bermula smpailah tanggal 21 .3.2012 .

pesanan aku untuk adik-adik , janganlah kalian putus asa  kalau korang rasa korang tak pandai macam kawan2 lain . Kita semua sama je , just yang bezanya cara kita belajar . maybe ada something wrong somewhere . so , muhasabah la diri . dan yang paling penting sebenarnya , KEBERKATAN ! ilmu yang berkat daripada guru-guru itu penting . Kita perlu buatkan cikgu gembira dengan kita dan tidak melakukan perkara yang menyakiti hati cikgu . jangan jadi bodoh sombong . Kalau tak tahu atau tak faham , cepat2 tanya . Malu bertanya sesat jalan tau ...setiap orang ada impian masing-masing . setiap orang nak berjaya n buatkan ibu bapa happy serta guru-guru . so , Jangan putus Asa kay dengan apa yang berlaku. tak semestinya kita gagal kali ni , kita gagal selama-lamanya . REBOUNCE WHENEVER U FALL <motto hidup aku> ..Rezeki itu milik Allah ...Berdoalah banyak2 kepada Allah . firman Allah " berdoalah kepadaku, nescaya akan aku makbulkan " Contohnya , berkali-kali kita minta something pada parents kita . sampailah suatu masa , takkanlah dyeorg tak tunaikan ..betul x? so..begitu juga dengan doa..yakin lah akan kekuasaan Allah kerana Allah itu Maha Mendengar..so , kat sini aku nak share lah kata-kata NIK MADIHAH ..ha...takkan tak kenal  siapa Nik Madihah? Pelajar cemerlang SPM tau . Tanya lah Mr.google kay or Madam yahoo kalau nak tahu lebih lanjut .Ini dia kata-katanya :

USAHA TANPA TAWAKKAL ITU SOMBONG
TAWAKKAL TANPA USAHA ITU ANGAN KOSONG

 <SMAPK SPM 11's Achievers >

Strives for excellence..Congratz to all of us for doing such a great effort and made our teachers smiling full of joy



nampaknya sekian sahaja untuk kali ini .. Mata pun dah berat dah.. Tak tidur siang lah kowt. oklah , nampaknya kena offline dah . Nak tekan keyboard pun tersengguk-sengguk..haha..fiza da jadi burung belatuk..ok, sampai di sini dulu..mohon undur diri ya..Assalamualaikum


Terima Kasih Kerana Sudi Singgah :3

my Feelin'

Assalamualaikum semua..how are u today? sihat? jangan cakap ta sihat tau kat fiza .sebab aku ni pantang dengar perkataan tak sihat ..haha..nanti mula lah suara emas aku keluar..membebel 10 minit sahaja ..sanggup dgr? kalau sanggup , angguk sahaja depan aku..<ceh , pandai la aku nasihatkan org , diri sendiri pun degil jugak >

hari ni , aku rasa macam nak share satu lagu dengan semua pembaca blog aku yang tak seberapa nih . Ha...jeng jeng jeng...lagu apakah? herm..pernah tak korang tengok cerita venezuela yang bertajuk Mis Tres Hermanas ??? kalau pernah , taip huruf P laju laju..haha..P stands  for PERNAH . Kalau tak , apa lagi...tanya lah Mr.Google kah , Madam Yahoo kah ...ta kisahla..haha...memandangkan aku ni baik..meh sini aku carikan sinopsis dia ..


haaa..ni lah dia cover ceritanya...kalau nak tau sinopsis nyer, carila sendiri yer..aku tak mampu dah...well, aku nak kongsilah lagu tema or should i say OST untuk cerita ni..tak payah susah2 nak cari yer sayang2 sekalian..sebab bukak je blog aku ni , da terpasang dah lagu tu..Tajuknya Purest of Pain by Son By Four . ada yang malay version punya tajuk VIDA by phyne ballerz..yang original version , tajuk dye A Puro Dorlo ..ta berapa minat sangat..lagi suka yang english version..sweet..ok, banyak pulak aku celoteh ni...let me show u the lyrics. .

Sorry didn't mean to call you but I couldn't fight it
I guess I was weak, couldn't even hide it
and so I surrendered, just to hear your voice.

Don't know how many times I said I'm gonna live without you,
and maybe someone else is standing there beside you,
but there's something, baby you need to know.
That deep inside me, I feel like I'm dying. I have to see you,
it's all that I'm asking.

*chorus*

Vida, give me back my fantasy. The courage that I need to live,
the air that I breathe.
Cariño mio, my world's become so empty. The days are so cold and lonely
and each night I taste the purest of pain.
Quisiera decirte que hoy estoy de maravilla
que no me ha afectado lo de tu partida
pero con un dedo no se tapa el sol.
Estoy muriendo, muriendo por verte. Agonizando, muy lento y muy fuerte.
Vida, devuelveme mis fantasias, mis ganas de vivir la vida, devuelveme el aire.
Cariño mio, sin tin yo me siento vacio, las tardes son un laberinto, las noches
me saben, a puro dolor.

-chorus- (repeat chorus again softly)

Vida, give me back my fantasy. The courage that I need to live,
the air that I breathe.
Cariño mio, my world's become so empty. The days are so cold and lonely
and each night I taste the purest of pain.
I'm sorry I didn't mean to call you but I couldn't fight it.
I guess I was weak, couldn't even hide it
and so I surrendered just to hear your voice

lirik dia sangat menyentuh hati kalau dihayati . herm..i'm gonna cry again ...nah , just something related to me....something happened a long time ago.. well, what past let it be the past  right? ta payah lah tanya yer..hehe..fiza da mula mengarut..actually aku nak cerita pasal my 3rd driving lesson..tapi tadew mood plak..haha..nanti2 lah aku taip ..k lah, nampaknya housechores sudah memanggil aku lah...da tengah hari dah ..nampaknya aku kena stop membebel buat sementara..hehe.. well..enjoy. and have a nice day u allzzz..tata..Assalamualaikum.




Terima Kasih Kerana Sudi Singgah :3

Driving lesson

Assalamualaikum semua . Fiza in the house again..haha..saje je mengacau kat blog aku nih...nak bersihkan sesawang yang melekat kat blog ni setelah lama tak update . Pantang ada peluang guna lappy , apa lagi , manfaatkanlah peluang ni dengan sebaik-baiknya..cewahhh..Hari ini 19.3.2012  , 3.42 p.m tadi Encik Azmi text aku tanya boleh belajar tak keter esok an . Then dengan slambernya aku reply "OK boleh " . Barulah terdetik kat akal sihat aku nih , esok belajar kereta then lusa Result SPM . Maybe Allah nak hilangkan rasa gemuruh dan nervous dalam jiwa aku dengan alihkan perhatian aku terhadap hari lusa dengan belajar kereta kowt..Alhamdulillah ....Semoga Allah kurniakan ketenangan hati dalam diri aku ini . Ameen ..

Berbalik kat topik atas , aku nak la cerita sikit pasal driving lesson aku ni..sebenarnya memang terniat lama dah nak post pengalaman aku start dari KPP sampaila praktikal 10 jam ni , tetapi tidak berkesempatan lah . Almaklumla , bz memanjang..<cewah..mengalahkan menteri> haha...minta maaf yer..aku memang banyak mengarut sikit yer..Sesiapa yang kenal aku , tahulah aku macam mana ..Ok..lets start with the story ..nanti karang makin jauh pulak aku merepek <bling bling ..muka tak comel> haha.





1) KPP

Pernah dengar tak sebelum ni perkataan KPP ? sape pernah dengar , bukak mata luas-luas..haha..kidding saja..Mesti pernah dengar kan , tak kisahla daripada kwn2 ke etc . KPP ni stans for kursus pemandu profesional..ahahaha....tadew la..KPP stands for Kursus Pendidikan Pemandu kalau tak silap lah...Well, tu adalah step 1st sebelum bergelar seorang PEMANDU . Well, dah namanya pun kursus kan , so sah sahla kita kena dengar ceramah pasal pemanduan ni selama 5 jam . I repeat " 5 JAM " ..haha sanggup tak..kalau sanggup , say  alhamdulillah ..well, depends pada tempat korang belajar lah..Aku daftar belajar memandu under Metro Driving Academy cawangan Andalas , so aku pergi KPP kat main academy di SUBANG JAYA . Aku bertolak kul 7.15 then sampai sana pukul 9 lebih . waiting for the hall open at 10.a.m . Kursus start kul 10 smpailah kul 4.30..jangan risau , bukan straight 5 jam , ada lunch break lah..what can i say about the KPP ? well, totally awesome..haha..aku tak bosan langsung..kalau ngantuk tu normallah time time nak lunch tu sebab sangat lah lapar..penceramah dia sangat kelakar dan tak kering gusi aku gelak . guess what , after habis je KPP pukul 4.30 , waiting for the thumb print hampir setengah jam , bertolak balik pukul 5.00 petang sampai rumah hampir pukul 6.30..fuhh...sangat penat ..sampai je rumah , solat n mandi , buat apa yang patut then aku terus tidur sampaila keesokan harinya ..haha..ibu aku cakap "hang ni macam baru lepas mendaki bukit..padahal dengar ceramah je pun.." haha ..biasaa bro..rasalah sendiri yer..;)

2) TEST KOMPUTER

Test Komputer ni kawan-kawan aku kata senang saja . Bagi aku , boleh tahanlah soalan dia..tak susah dan  tak senang . After about 2 weeks KPP , aku kol lah Encik Azmi , nak g test kom ..so dapat pergi hari isnin . Malam before test kom baru aku sibuk duk baca buku KPP n jawab soalan .. haha..terukkan aku nih..sebenarnya aku ada jugak bukak buku tu dan baca before this ..so tak ada lah rasa pressure sangat .Esok pagi dengan muka slumber aku nih , pergila kat pusat ujian . sampai2 je aku fikir aku boleh relaks baca jap..skali aku dapat turn ke 2..aduhai..dalam hati ,  tawakkal sajalah ..haha..aku siap 20 min awal sebenarnya , tapi aku saja lengahkan masa sampailah minit ke 9 + + barulah aku stop n semak jwpn aku . Alhamdulillah , aku taknak la sebut markah ,tapi aku boleh cakap yang aku lulus ujian itu...haha..sorry yer..ta mau cakap markah .. seganlah..btw , test kom ade 3 bhgn .A B dan C..semuanya logik sahaja . . ade test warna dan nombor . my advice , buat je latihan 500 soalan dalam buku tu pluz cd dia . InsyaAllah berguna . Habis je test kom , aku fikir bolehla aku balik rumah , rehat and do the housechore..tapiiii...En.Azmi bawak aku terus p Modul 6 jam tu..hahaha...terjatuh rahang aku and ta terkata apa-apa..apa lagi , dengan rela hati aku p Modul 6 jam itu .

3) MODUL 6 JAM

Modul 6 jam ni sebenarnya 3 jam teori dan 3 jam praktikal .3 jam teori itu macam biasalah dengar ceramah . sampai2 sahaja lepas thumb print , aku dengan akk yang seorang ni pun ditempatkan di dewan 2 . Aku dapat dewan 2 sebab aku just ambil lesen kereta sahaja . so ta payah pergi dewan 4 . Masuk je dewan tu , dah kena tanya markah test kom..haha..nasib baik aku tak kena..so kira lepas lah..Then , dengarlah ceramah tu . Aku dapat cikgu yang baik dan sporting . macam2 lah aku belajar pasal kereta . Alhamdulillah , aku bersyukur sangat , kebetulan hari tu hari isnin , ada test JPJ so ta payah la kiteorg pergi LITAR ..ahaha..doa aku selama ni termakbul juga sebab aku taknak lah kena bukak tayar kereta..haha...apelah aku ni kan..mengada-ngada betul .. then habis 3 jam ceramah , makan n solat semuanya , encik Azmi bawak kami pergi belajar praktikal . Kak Lin start dulu , baru lah aku . 1st time memandu n pegang stereng..fuhhh...berdebar gaklah..belajar bawak dulu keliling metro then belajar parking n 3 penjuru..Naik bukit belum lagi sebab nak mahirkan dulu stereng , clucth and brake . fuhh..MANTAP..haha..habis je belajar , mula lah badan aku terasa sengal sengal and kaki aku lenguh sangat ar...biasala..newbie katakan ..hehe..then habis je belajar , balik lah rumah . habis belajar kul 4.30 , balik sampai rumah pukul 5 petang . whoa..sangat penat . macam time KPP tu , balik je rumah , aku landing terus kat sofa daaaaaaannnn.... ...... ta sempat pun na tidur..haha..ibu aku kata tak elok tidur time asar . So , makanlah kejap , main komputer and so on , na lawan penat punya pasal..tapi tak terdaya..after maghrib je , terus aku tidur smpailah aku terjaga pukul berapa tah,..haha..teruk betul aku ni..sekali lagi , ibu aku geleng kepala tengok keletah aku..haha..

4) PRAKTIKAL 10 JAM

Siap je lesen L, En.Azmi tanya aku , boleh belajar tak rabu ni? huhu..aku pun ok sahaja..macam biasa , bertolak ke METRO ..dan start belajar bawak kereta KANCIL merah yang comel itu..hehe..Actually , aku baru belajar 3 jam sahaja ..1st day 1jam stgh n 2nd day sama jugak. 20 hb ni baru 3rd class..huhu...

  • 1st day : mcm hapew tah aku belajar..haha..boleh la sikit2 pulas stereng tu . Belajar Parking dan 3 penjuru . Fuhh...best...Something happened waktu belajar parking..haha...mmg aku segan giler ah..entah macam mana aku boleh terlanggar 4 tiang time nak undur kereta waktu parking..belakang tu pulak ada banyak kereta , segan giler...En.Azmi suruh aku pergi angkat tiang yang aku jatuhkan. Dengan muka tak malunya , aku pun angkatlah dengan perasaan sebal dalam hati aku..time tu aku niat dah taknak dah buat kesalahan tu lagi..hadoyai...serius malu..And Alhamdulillah , aku tak buat kesilapan sama..so what can i say , biasala newbie kan...lama2 mahir lah tu..3 penjuru so far so good . naik bukit tu yang cuak sikit tu..haha..aku asyik terlupa turunkan handbrake saja..apelah fiza nih..banyak makan semut kah..
  •   2nd day : Alhamdulillah , aku makin cekap handle kereta KANCIL merah yang comel itu . Parking , aku dah paham dah step dia n 3 penjuru pun . Naik Bukit ada kemajuan. Alhamdulillah...segala urusan berjalan lancar hari tu . biasalah . pepatah melayu ada cakap , alah bisa tegal biasa kan..so...practice makes perfect lah . Aku sangat puas hati dengan improvement aku ..so , KEEP IT UP FIZA ! En.Azmi cakap kalau aku dah mahir jam ke 4 , aku start bljr kat jalan raya...whoa..berdebar-debar..then jam ke 8 QTI , then belajar lagi and then JPJ..whoaaaa...



tu je la sedikit sebanyak pengalaman yang aku boleh cerita pasal driving lesson aku . InsyaAllah nanti aku   sambung story mory lagi lah pasal pengalaman aku QTI dan JPJ ..haha..Harap2 korang tak bosanlah baca cerita aku yang panjang lebar nih . Aku memang excited bab-bab bercerita ni ...macam ada bakat jadi penglipur lara je aku nih..haha..<perasan je aku ni > K lah , tangan pun penat dah melayan aku menaip kat blog nih..time untuk aku stop and pergi dapur masak untuk abah aku . FYI , ayah aku puasa hari ni , so nak kena masak lah untuk abah ku yang tercinta..haha..aku fikir abah main2 je..rupa2nya betul..haih..k la..COOKING TIME ! enjoy ur time here kay...ASSALAMUALAIKUM semua..beta nak berundur diri..haha...
Terima Kasih Kerana Sudi Singgah :3

Dup Dap Dup Dap

Assalamualaikum semua...

apa khabar? sihat ? harap semuanya  berada dalam keadaan sihat sentiasa kay..tak mau la sakit2..kalau sakit, makan ubat cepat2 dan rehat kay..kalau teruk sangat , jumpa la doktor ...cewah..dah macam doktor pulak aku ni..Ameen..semoga aku berjaya menjadi seorang doktor muslimah yang berjaya , InsyaAllah...

Berbalik kat tajuk entry kat atas . Sebenarnya aku sangatlah cuak sekarang ni..pluz i feel like there are butterflies in my stomach . haha .Teringat dekat seorg member rapat aku dkt Astana 5 Marikh dulu , dia ckp ada dinosour dalam perut dia . Ada ke patut ? haha..sangat rindu pada mereka di Astana 5 Marikh..nanti ada masa saya cerita pasal mereka .hehe..Nak tau kenapa aku cuak sangat ni ? jeng jeng jeng...lagi 2 hari sahaja keputusan SPM nak keluar .  Aku ulang yer  "Keputusan SPM akan dikeluarkan lagi 2 hari sahaja" . . Akhirnya , penantian pelajar pelajar SPM seluruh negara akan berakhir pada 21 Mac 2011 . macam-macam perasaan ada dalam diriku ini . Cuak , takut , gembira , gementar , sedih , risau dan sebagainya . Penatlah nak list satu per satu ..hehe.. 

Aku sangat risau dgn result aku sbb aku rasa aku tak perform dgn cemerlang tahun lepas . Pelbagai dugaan datang menimpa tahun itu . Allah nak uji aku sama ada aku mampu atau tidak lepasi ujian itu . Alhamdulillah , aku berjaya harungi ujian itu . kadang2 aku sedih terkenangkan apa yang aku alami tahun lepas dan rasa macam nak mengalah je . Hanya Allah yang tahu apa yang aku rasakan saat itu . Firman Allah s.w.t dlm surah Al-Inshirah " Sesungguhnya selepas kesukaran itu kemudahan." Well , pesanan rakanku suatu ketika dahulu still lagi tersemat rapi dalam akal sihatku " Allah takkan uji hambaNya melainkan Dia tahu bahawa hambaNya itu mampu mengharungi ujian itu "    Sesuatu yang berlaku pasti ada hikmahnya right ? Saat ini aku hanya mampu berdoa dan bertawakkal sahaja kepada Allah . Bukankah Allah telah berfirman dalam Kalam-Nya " Berdoalah kepadaKu nescaya akan ku makbulkan " Cepat atau lambat , insyaAllah , doa kita akan dimakbulkan . Setiap takdir yang Allah telah tulis untuk kita tersembunyi pelbagai hikmah sebab Allah Maha Mengetahui atas segala perkara . Setiap takdir yang telah tersurat untuk kita adalah takdir yang terbaik untuk kita dan kita perlu redha menerimanya . And one more thing , aku nak share Kata-ata yang menjadi pedoman hidup aku tatkala aku susah , senang dan sebagainya . Kata-kata ini aku dapat daripada ibuku yang tercinta . Ibu selalu cakap "walau dalam apa jua keadaan , ingatlah bahawa Allah sentiasa bersama aku dan Takdir Allah adalah yang terbaik untuk aku . Cukuplah hanya Allah bagiku " ayat ini sentiasa aku pegang dan secara automatik kita akan jadi lebih positif dan bersemangat . Yang penting , kita kena YAKIN yer , jangan sekadar ucap di bibir sahaja .



KHAS UNTUK BATCH SMAPK 07-11

~ 21 mac ni tarikh keramat untuk kita semua . Saat ni kita akan ambil keputusan SPM . Aku nak wish korang All the best lah kay . InsyaAllah kejayaan milik kita semua yer . Lepas ambil result ni , kita semua dah bawa haluan masing-masing . Ada yang pergi oversea , local universiti , matriks , STPM , STAM and so on mengejar cita-cita . Yang tinggal hanyalah kenangan kita bersama waktu alam persekolahan . Aku sangat happy dpt kenal dengan korang semua pelajar putera dan puteri smapk batch 7-11 . Korang lah yang terbaik. Semoga suatu hari nanti kita akan bertemu kembali satu batch yer . Menanti saat itu . Good Luck untuk korang semua dan aku sekali . Sayang sangat kat korang semua .  semoga kita semua mendapat keputusan yang cemerlang 10 A+, 11A+ dan 12A+ 100% dengan akhlak yang terpuji .. Ameen ~




Terima Kasih Kerana Sudi Singgah :3

17.MAC.20**



Assalamualaikum n greetings to all..

setelah sekian lama , finally aku dapat jugak meng-update- blog aku ni..mana taknya, sekarang kan cuti sekolah , so budak-budak sekolah seronok sakanlah pulang bercuti..YEAH! aku turut hepi atas kepulangan mereka...sangat hepi...tapi dalam gembira tu terselit la rasa terkilan sikit..cewah..ayat aku ni ta menahan betul..hehe..na tau ape yg aku terkilan sgt ni? haish....nak dijadikan cerita..aku terkilan sebab PC idaman adik2 aku masuk ICU kat hospital..bley pulak PC tu buat hal time cuti-cuti cenggini...hadoyai...so, tinggal la LAPPY ibu keseorangan di ruang tamu..LAPPY itu pula jadi rebutan 6 orang penghuni rumah ku yg t'chenta ni...tu yg duk berebut guna LAPPY tu smpaila aku n angah ambil cara lain utk kurangkan kesesakan tu dengan meng-online-guna HANDPHONE kami yg tersayang..baik tak aku ni..<bling bling..muka comel>..haha..

berbalik kat topik atas nih setelah jauh menyimpang dari haluan asal ..hehe..17.MAC.20** ??mengapakah?? well...17.3.1994 merupakan detik bersejarah dalam hidup aku sebab tu tarikh aku lahir ke dunia ini tepat jam 3.17 pagi ...17.3 dan 3.17 a.m...wah..cantiknye nombor itu..haha..perasan..senang kata birthday aku lah..alahai..setiap tahun , mcm2 kenangan aku dapat time birthday aku..dan kenangan yang aku rasa aku ta dpt lupakan time bitrhday aku tahun 2010 dan 2012..



2 010

17 mac 2010- time tu aku kat kedah lagi..bercuti di kg halaman an memandangkan time tu cuti pertengahan penggal pertama..haih..nasiblah....aku punyalah menanti menanti dan terus menanti dgn penuh kesabaran menunggu tepat jam 12.00 tgh malam...dan handphone ku pun berdering ( vibrate sebenarnye) haha...dptlah wish birthday drpd org yg pertama wish aku..n ta silap aku dy bagi lagu kat aku..wah..sangat terharu ..tanpa sedar aq menangis sbnrnye...tp aq saje je sembunyikan..aku ta suka org tahu aku nangis sbnrnye..:) then, smpaila akhir cuti penggal tu , ade kngn antara aku dan dy yang aku tak dpt lupakan..kenangan apa?siapa dia? biarlah aku sahaja yang tahu..kalau dia baca post ini.."sy nak ucpkan terima kasih kat awk sbb wish bday sy n bg sy kngn yg rasanya sy ta lupa selagi ALLAH tak tarik ingatan sy" ..dan biarlah ianya jadi kngn sahaj sbb what past is past right..hidup perlu diteruskan...hehe...pada 17-03-2010 juga lah , my dearest abah dan ibu  belanja kami satu family pluz family paksu celebrate birthday saya di PIZZA HUT ..soo..sweet..hehe..tapi, abah lupa nak pesan kek skali...then , abah tebus balik dengan belikan kek di NEW ZEALAND ..wah..NZ tu....jgnlah kagum sangat..nama kedai kek sahaja..beli kat Kedai kek NEW ZEALAND , kajang sahaja..haha...dekat ngn pizza hut kajang..:)..the en


2012

17 Mac 2012 , genaplah usia aku 18 tahun..wah..i'm eighteen right now..boleh la tukar mykad..haish , ni kena make up sana sini nak pastikan gambar dlm i.c nampak ok <wajah yang penuh excited> haha,..naaaa, cakap sahaja lebih , i'm not that kind of person lah..aku tak reti la make up ni..kalau setakat bedak ngan lip gloss tahu lah..hehe..mcm biasa, aku menantikan detik 12.00 tgh malam dengan penuh harapan..and finally , guess what , my CuPPyCAke called..hehe..hapewlah..katenye na jadi org pertama wish..wahahaha...iye2..awk org pertama lah..puas aty??tp dlm fon sahajalah..dlm fb?? minta maaf...dukacita dimaklumkan anda tidak berjaya..hehe..1st time tu dy wish birthday aq..haih..tahun lps ta wish un , almaklumla..dy ade sdikit ANTI sama saya...<siap awk nty!> hehe..then menyusullah org kedua..alhamdulillah..terima kasih juga sbb still sudi wish birthday sy walau lama da ta contact..siapa dia? biarlah rahsia..mlm tu aq menangis lagi..haih..menangis je aku nih tiap kali malam birthday aku..isy2..alu menangis sbb t'ingt kngn lps..well..let bygone be bygone ..cuppycake phm situasi aku n dy try la buat aku hepi mlm tu..dia buat something yang aku tak expect un..haha..thankz awk sbb menceriakan hari saya..dlm happy plak ade saspennye..hadoy..bikin terkejut sahajalah...haha..time aku duk sibuk guna free call (supersaver 24 jam ) ibu tiba2 bukak pintu bilik aku...fuhh..terkejuttt I ...haha...then aku borak2 la kejap ngan ibu pas tu saje je aku ckp before ibu turun tangga
 " ai..ta nak wish ke..haha.."  ibu gelak n ckp.."wish ape nye..dah2 gi tidur "

haih..ibu saje je buat2 lupa..aku biarkan sahajalah dan guna free call aku smpaila pukul 3 pagi...time aku na pejamkan mata , msg pula masuk..dlm hati aku grrrrrrrrrr sahaja..hehe..rupa2nya msg ibu masuk tepat kul 3.17 pg ..wish birthday aku..reason ibu , "ibu lahirkan akk pukul 3.17 pg..so , ibu nak jugak stay up tgu 3.17 pagi wish anak dara ibu yang sorang ni.." awwwwww...sangat terharu..hehe,..keesokan harinya , ibu dan abah belikan CHOCOLATE CHEESECAKE untuk aku..then kami satu family celebrate bersama..hehe..aku suap ibu , abah , angah . alang dan adik...cuppycake tnye , untuk dia ade x? untuk awak comfirmla ada..haha...tapi sorry la..saya sudah makan..haha..:p..well thats the story..seperti yang terniat di hati ,aku nak buat cuppy cake jelez..haha..so..aku baru je grab gambar ni dari kamera ibu aku...sabar yer awk..YUMM YUMM..










di kesempatan ini , na ucp thankz kepada sesiapa yang membaca aku mengarut ni..hehe..biasala, fiza kalau dah berceloteh..payah nak berhenti..sorry yer..aku ni mmg banyak bicara kalau dengan orang yang aku rapat..hehe..sekian sahaja untuk hari ini..sedang menanti PC checkout dari hospital..bila PC dah checkout, barulah aku rajin update blog..ngee..peace yaw...Assalamualaikum and goodnight












Terima Kasih Kerana Sudi Singgah :3

BIRTHDAY AWAK

HAPPY BIRTHDAY TO YOU
HAPPY BIRTHDAY TO YOU
HAPPY BIRTHDAY TO HAFIZAH....
HAPPY BIRTHDAY TO YOU....

Assalamualaikummm awakk....sorry skali lagi wt sepah kat
blog awak..
hehehehe...x marah kan....
sempena hari lahir awak yang ke 18 tahun nie...
itew na ucap selamat hari ulang tahun kelahiran yang ke 18 awak..
moga awak dipanjangkan umur serta dimurahkan rezeki pada tahun ini dan tahun2 yang akan datang....
moga awak dapat keputusan cmerlang  bg result spm yang akan keluar rabu nie..
awak jangan cdey2 tao...itew tao knangan lpaz x ley ilang dr memori awak...tp awak x yah laa cdey2...t air mata banyak kua laaa....x comel laaa...hehehehe..
t banjir lak uma awak tu...hhehehe pnat ma awak na mop..
hahahaha
hurm.....hadiah????????akan di pertimbangkan....hahahahha
lupa na tuliz....smoga awak cepat sembuh 100% dari semua penyakit awak tu....amiiiinnnn...
smoga bahagia di sisi orang yang awak sayang....(cuppycake la tu..)hahahah...n your family...
ceria selalu tao...
1st time wish bday awak....hahahaha

ALLAH SELAMAT KAN KAMU
ALLAH SELAMAT KAN KAMU
ALLAH SELAMATKAN HAFIZAH...
ALLAH SELAMAT KAN KAMU......

                                                                                             your CUPPYCAKE
Terima Kasih Kerana Sudi Singgah :3

PERMULAAN KISAH KU N DYE

salam...
coe erk kaco blog awak......saje je na crite...jgn mara erk......heeeeeeeeeeeeeeeeeeee
saya call awak mlm 2.12....borak lama gak laa...kawan gadoh an...biase lerrr
bgadoh je ler..hahahahaa

lpas tu tibe2 lak ad adik form4 nie kacau line...haish...gram tol
da la jerit kuat2..habis bocor rahsie..dan awk dpt tau rahsia itew..

awak un tanye itew.."ko smoke ke???"na tnak kne jwab la an..antara 2 JUJUR KE TAK!!!!!
itew un pk awak da tau an...jwb je laaa YE!!! itew fikir x effect ape pun...skali awak nangis lak..adoy..macm mana na pujuk nie???!!!...almaklum laa...itew mmg fail an bab pujuk2 nie...time ue itew dah x kisah da kalau awak nak benci itew...da mmg salah itew an...hee..tp awak ckp sbaliknye...x sangka betul...rosak plan untuk mlm 14.12...haish..

tp xpe laaa..paling kurang un tadew laa itew rse bertepuk sbelah tangan jerr..
hahaha...borak punye la lame...itew bagi msg je kt awak..AQ UN SYG KO JGAK LA..EGO JE TANAK CAKAP!!! hehehehe

itew rase bsalah ngan awak sbb menumpahkan air mata awk yg mahal tuu...  
lao jodoh panjang(amiiiiiin) itew akan bayar balik semua air mata awak yang tumpah sebab itew..
SAMPAI KE SYURGA...SAYANG AWAK

                                                                                                                   your CUPPYCAKE

Terima Kasih Kerana Sudi Singgah :3