Yummy..Butter cake ;)

Assalamualaikum readers n my frenz..nampaknya bulan mac da nak smpai penghujungnya ..kiranya sekarang bulan jamadilawawal kalau mengikut tarikh kalendar hijrah . Wow,  sekejapnya nak sampai ramadhan dah..Ya Allah , sekejap rupanya waktu berlalu ..hehe..Well , bukan nak cerita pasal ramadhan actually . . Hari ni , i'm fasting with my family ..Reviving our last Prophet's sunnah ..Fasting on Monday and Thursday . .

Entry kali ni , aku nak share lah something mouth-watering ..woot woot..pagi tadi , aku meneruskan hobi aku mencari something intresting ..haha..apa dia???? aku ni suka cuci mata usha resepi-resepi menarik especially kek, pudding etc yang berkenan di hati . so, explore punya explore punya explore...dan terjumpalah BUTTER CAKE ...suddenly i remembered that my mom once told me , she really wanted to eat butter cake...so..peluang keemasan la memandangkan ibu pun puasa..anak mithali la katakan..nak buat ibu n abah heppi n memenuhkan masa terluang aku ni ha....aku pun try la buat..hehe..1st time ue aku buat resepi yang kena cairkan mentega ..hak3..punya la lurus aku ni..selama ni aku fikir mentega cair ue mentega yang dikeluarkan drpd peti sejuk n biarkan hingga lembut...rupa2nya kena panaskan n biar dia sejuk..hehe..lurus bendul betul aku ni.. maybe sebab tu la aku ta reti nak kelentong orang..asal kelentong je aku yang terkena balik..wakakaka..apelah fiza ni..hehe..kelakar betul time buat kek tu . Takut tak menjadi kek nya, aku tercongok depan oven tu 50 minit..for what?? Watching the cake to rise..haha..takut2 lak kek tu bantat an...peh...kecewa aku nanti ..Kempunan nak makan butter cake .. heeh,alhamdulillah...kek dia naik juga...ada time tu , aku duk leka online fb kan..teringat kek aku kat dalam oven..terkejut aku tengok..wanna know why? sebab..kek tu naik tinggi gler ah ln mcm hangit sedikit..tu la padahnya leka kat fb..cepat2 aku inject guna cake tester na tgk  dah masak ke belum..finally , menjadi juga akhirnya..Tapi atas dia tak berapa cantik..merekah jugaklah..Aku biarkan sejuk n then nak dekat maghrib baru potong..wowwww...sangat cantik dalamnya...So,the moral of the story yer kawan-kawan..Don't judge a book by its cover kay..mesti penat an baca fiza berceloteh ni..hehe..ok2,aku tau korang bosan..so aku sempat lah snap snap kek aku tu sbg tatapan mata korang yer..

(baru keluar oven )

 (tak lawa kan??)

 (keluar daripada loyang..fuh...mantap)


(cantikkan isinya..nampak gebu gitu...so, thats why dont judge a book by its cover yer )







em..kata org sharing is caring..so ,before aku stop writing.. na jugaklah aku kongsi resepi yang simple ni..senang saja..tak perlu MIXER..tapi blender saja...:) . . so, apa lagi...jom kita tgk resepi ni ..

Blended Butter Cake

  • 2 1/2 cawan tepung naik sendiri (ayakkan)
  • 4biji telur(petua ibu : buang punatnya untuk elakkan hanyir..aku mmg ta suka hanyir telur..so, aku buat)
  • 1 3/4 cawan gula halus (aku guna 1 1/2 cawan saja sebab takut manis..so, aware )
  • 250 g mentega (cairkan yer...makin berkualiti mentega ,makin sdp..aku juz guna buttercup..sbb tu je yg ada kat rumah..n hasilnya ok lah..sedap..kalau guna anchor..rasanya sedap lagi kowt )
  • 1 1/4 cawan susu yg baru lps keluar fridge( susu segar , susu cair , whipping cream pun boleh...)
  • 1/2 tsp esen vanillaor esen buah-buahan pilihan ( aku guna esen vanilla jep)
cara -cara :

  1.  Panaskan oven dalam suhu 160 darjah celcius..bergantung pada oven masing2
  2. Blend kan kesemua bahan kecuali tepung dan esen vanilla
  3. then, masukkan bhn yg kita blend tadi dalam mangkuk kering or apa2 bekas kering..jgn letak dalam bekas yg selalu kita letak ikan or ayam..sebab..nnty hanyir..
  4. masukkan tepung sedikit demi sedikit n kacau sehingga sebati..(aku guna whisk..senang sikit)
  5. next, masukkan esen vanilla dan kacau rata .
  6. tuangkan dalam loyang yg bersaiz 8inci or 9 inci..sebab kek ni akan naik tinggi..so, be aware..before that , loyang tu perlu dilenser dengan mentega dan alas dgn kertas or kertas minyak lagi better.
  7. masukkan dalam oven dan bakar dalam tempoh 50 min - 1jam..agak2 dah masak , test dgn kek tester ..kalau tak melekat pada cake tester..so dah masak n bley keluarkan drpd oven n sejukkan..walla...dah siap....simple as ABC yer ...selamat mencuba :)

Terima Kasih Kerana Sudi Singgah :3

4 comments: