Lyrics of the day :D

Assalamualaikum . How is ur day today ? well , today i have both bad day and good day . Why i said bad ? I have a fever again today . Not just fever , sore throat too , and now i am sneezing frequently : flu . A complete set of fever . Memang minggu ni minggu demam aku kan . Tu la fiza , padah main hujan lagi . tak reti reti lalu laluan berbumbung .hahahaha . Serves me right . Hari ni tak larat nak update panjang panjang . Takde idea nak berceloteh . Mesti bosan je tengok aku berceloteh kan .? *jangan angguk* .

Hujung minggu ni biasala , merehatkan diri daripada kesibukan kelas dan society . Time ni la aku nak rehat sepuas-puasnya . Mana taknye , dari pagi sampai lah petang duk tidur je . Ade lah sikit-sikit ngadap nota , last sekali nota yang mengadap aku , well , bukan malas yer harap maklum . Effect demam rasanya . Tak larat mengadap nota . Sakit kepala , sakit tekak , selsema and so on . Nampaknya sistem imunisasi dalam badan aku makin lemah ni . Kerap sangat sakit . Doakan kesihatan aku sentiasa dalam keadaan baik yer . Ok , done with the bebelan . Hari ni nak share lirik lagu kesukaan aku : I won't Give up - Jason Mraz . This song is really meaningful to me . The tone is harmony since i dont like noise too much . There is some meaningful words there in the lyrics . Saje santai santai memandangkan aku ni susah sikit nak minat lagu . Aku minat lagu yang memberi makna saja . *poyo kan ayat* haha . Well , saje kongsi-kongsi liriknya . Here it is :

Jason Mraz


I won't give up 

When I look into your eyes
It's like watching the night sky
Or a beautiful sunrise
There's so much they hold
And just like them old stars
I see that you've come so far
To be right where you are
How old is your soul?

I won't give up on us
Even if the skies get rough
I'm giving you all my love
I'm still looking up

And when you're needing your space
To do some navigating
I'll be here patiently waiting
To see what you find

'Cause even the stars they burn
Some even fall to the earth
We've got a lot to learn
God knows we're worth it
No, I won't give up

I don't wanna be someone who walks away so easily
I'm here to stay and make the difference that I can make
Our differences they do a lot to teach us how to use
The tools and gifts we got yeah, we got a lot at stake
And in the end, you're still my friend at least we did intend
For us to work we didn't break, we didn't burn
We had to learn how to bend without the world caving in
I had to learn what I've got, and what I'm not
And who I am

I won't give up on us
Even if the skies get rough
I'm giving you all my love
I'm still looking up
Still looking up.

I won't give up on us (no I'm not giving up)
God knows I'm tough enough (I am tough, I am loved)
We've got a lot to learn (we're alive, we are loved)
God knows we're worth it (and we're worth it)

I won't give up on us
Even if the skies get rough
I'm giving you all my love
I'm still looking up 

 Aku ada letak lagu ni dalam music player . The lucky one will be hearing this since i turn it to shuffle mode . I think i need to rest now . since my nose won't stop sneezing and my head is aching too much . see u again . Assalamualaikum and have a great day tomorrow . insyaAllah .
 Enjoy it . 

P/S : this song specially dedicated for you . Yes you . :D



Terima Kasih Kerana Sudi Singgah :3

Mr . Right

Memang sakit bila cinta yg kita dambakan selama ini tak dihargai oleh insan yg bernama kekasih,apatah lagi kita dibuang begitu saja... tapi,itulah juga petanda terbaik untuk diri dan kehidupan kita pada masa akan datang.
 
1. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.

2. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.
 
3. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.
 
4. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.

5. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan...

6. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.

7. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.

8. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.

9. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.

Wahai sahabat yg kecewa,menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.

Hari esok pun kita sendiri tak pasti samada menjadi milik kita. Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhanNYA, dan meninggalkan laranganNYA..

PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH malu untuk menolak permintaan hambaNYA yg menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepadaNYA..

~ALLAH knows BESt!~♥


p/s : to my imam-to-be , i'm waiting for the right time for u to appear and meet my wali . If u really want me , please approach my wali and not me . I'll be waiting for u . InsyaAllah

sincerely
ur makmum-to-be




Terima Kasih Kerana Sudi Singgah :3

Bila kita dipilih ......

Assalamualaikum w.b.t . Its me again , fiza is here for updating my blog . Tiba-tiba hati tergerak untuk mencoretkan sesuatu . Therefore , my blog is the medium for me to write my fikrah which is idea . Actually , there is something wondering in my mind making me distracted a little bit . Sesuatu yang membuatkan aku berfikir banyak kali dan sampaikan suatu masa , aku terfikir untuk mengalah sahaja . Well , here it is ........

Di bumi CFS ni , sebagai pelajar 1st year , aku berjaya mendapat jawatan dalam society . Tak pernah terlintas di fikiranku untuk memegang jawatan , tetapi Alhamdulillah , aku ni insan terpilih la kiranya. Jawatan yang aku dapat bukanlah besar mana macam presiden , vice president and others dalam mainboard tetapi tetapi hanya assistant head biro sahaja . Terasa diri ni tak layak lagi untuk pegang jawatan yang besar . Pengalaman memegang jawatan di sekolah dan di CFS ni taklah jauh beza cuma di sini kita perlu berdikari . Kalau dekat sekolah , kita ada cikgu untuk bantu kita . Well , that shows difference level of maturity . Seriously , dekat satu sem aku pegang jawatan ni , aku rasa macam nak mengalah . I'm totally exhausted and kerap sakit from time to time . Waktu meeting bertembung dengan kuiz , meeting sampai lewat malam , uruskan event . sememangnya tu pengalaman baru bagi aku . Well , Experience is the best teacher right ? Dalam masa yang sama , aku ditimpa ujian sekali lagi . Sakit kepala aku kerap menyerang sampaikan satu masa aku tak dapat nak bangun . Sakit yang sama aku rasa waktu form 5 datang balik . Ya Allah , Kau sedang mengujiku kembali . Adakah ini disebabkan aku terlalu leka dan lalai dengan urusan dunia sampaikan aku melupakanMu .? Aku berfikir sejenak .

Satu hari , aku ambil masa berfikir . Adakah aku perlu melepaskan jawatan ni?Adakah aku perlu mengalah dengan keadaan aku macam ni ? Aku mencari-cari jawapan sampai lah aku temui semula jawapannya . Jawapan yang menjadi pendorong untuk aku mendapatkan balik semangat aku .

KENAPA AKU DIUJI
QURAN MENJAWAB
 :
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
(Surah Al-Ankabut ayat 2-3)

KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAMKAN
QURAN MENJAWAB :

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
(Surah Al-Baqarah ayat 216)

KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
QURAN MENJAWAB :

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
(Surah Al-Baqarah ayat 286)

KENAPA RASA FRUSTASI?
QURAN MENJAWAB :

"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."
(Surah Al-Imran ayat 139)

BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
QURAN MENJAWAB :

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
(Surah Al-Baqarah ayat : 45)

APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?
QURAN MENJAWAB :

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... "
(Surah At-Taubah ayat : 111)

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP? 


QURAN MENJAWAB :
"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal."
(Surah At-Taubah ayat 129)

AKU TAK DAPAT TAHAN!!!
QURAN MENJAWAB :

"...dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."
(Surah Yusuf ayat 12)


Automatik aku sedar bahawa memegang jawatan ni sebenarnya adalah suatu nikmat dan ujian . Nikmat memegang jawatan apabila kita peroleh pengalaman berharga yang boleh kita aplikasikan dalam kehidupan . Ujiannya pelbagai untuk menentukan sama ada kita benar-benar kuat untuk memikulnya kerana Imam Ghazali pernah bertanya kepada anak muridnya :

"Apakah yang paling berat dalam dunia ini " 

 Pelbagai jawapan yang diberikan , namun jawapannya ialah MEMEGANG AMANAH . Subhanallah , Amanah itu amat berat untuk dipikul . Jawatan itu adalah amanah kepadaku . Kepimpinan itu adalah amanah daripada Allah kepadaku . Allah baru menguji ku dengan jawatan yang kecil dan aku sudah mengeluh . Bagaimana pula dengan cabaran yang digalas oleh yang lain yang lebih tinggi jawatannya kepadaku . Astaghfirullah , aku sering mengeluh dan tidak bersyukur dengan apa yang Allah berikan kepadaku sekarang .  Ibu sering berkata padaku , kalau diri berasa susah hati atau takut cakaplah dengan yakin bahawa Allah sentiasa bersamaku . Allah sentiasa bersamaku . Allah sentiasa bersamaku . Cukuplah Allah sebagai pelindungku dan Dialah sebaik-baik pelindung . Daripada saat aku temukan jawapan itu , aku sedar kesilapanku .

As a Conclusion , memegang jawatan itu ialah anugerah dan dalam masa yang sama merupakan ujian bagi kita . Sesiapa yang memegang jawatan , tahniah dan takziah diucapkan . Apa yang penting , kita kena kuat fizikal dan mental apabila dipilih oleh Allah untuk memegang amanah . Bukan senang nak senang dan bukan susah nak susah . Psychology plays an important role where the most important is the mind set . Our mind controls our emotion and movement . Think positive and be optimist . There is a bright future waiting us ahead . I think i should end my entry now . Sorry for everything . Hanya menzahirkan fikrah dan menghilangkan kerunsingan hati . Need to rest , My head is aching terribly . Pray for my health always in good condition . InsyaAllah . Sekian , Assalamualaikum


Terima Kasih Kerana Sudi Singgah :3

Langit tak selalunya cerah

Assalamualaikum semua .
Kaifa halukum jamia'n ? feeling better today ? Whatever your condition right now , just say Alhamdulillah . All praises to the Mighty God for giving us chance to live in this world , breathing the same air and much more . Once again , Alhamdulillah . Well , it is almost 2 months i left my blog without being updated . Bukan tiada masa , cuma keadaan tidak mengizinkan sebab sibuk dengan study dan juga society lately . Currently finished organizing our first event for PRESSS in CFS IIUM ; Annual Grand Charity Dinner (AGCD) . Alhamdulillah , All things going well even there are a lot of hard circumstances we faced to ensure the event suceeded .

Hari ni aku terasa nak berceloteh pula setelah sekian lama tak update blog ni . Sila rajinkan diri anda melihat semula tajuk post yer *wink wink* . "Langit Tak Selalunya Cerah" . Kenapa aku nukilkan tajuk ni ? kenapa , kenapa dan kenapa? Sabar yer . Persoalan tu akan terjawab juga nanti . Sedar tak sedar , dah nak masuk penghujung semester satu dah . Kejap je dah nak berakhir semester satu aku di cfs iium ni . Dan sedar tak sedar , aku dah melalui Mid-sem exam utk semester satu ni .Macam biasa , bila habis exam mesti kita dapat tahu result . Dan sudah pasti , akan terpancar kegembiraan , kesedihan , penyesalan dan lain-lain perasaan yang sewaktu dengannya . Normal bagi setiap yang mengambil peperiksaan . Ada yang dapat markah yang baik , ada yang sederhana dan ada yang tak berapa baik , itulah adat bagi mereka yang mengambil peperiksaan . Macam mana pulak dengan result aku ? I just said Alhamdulillah , ok .

Apa yang aku nak cakapkan kat sini , bila tamatnya SPM dan mula menjejakkan kaki ke peringkat asasi , matrikulasi dan STPM , all of us start from zero ; nothing . This is what my lecture said . Once SPM is over , than thats it . All of us will start from zero . Jangan terkejut kalau orang yang perform better time SPM akan kecundang waktu asasi . Jangan terkejut juga kalau orang yang tak perform time SPM akan menjadi top student . Well , that is life . Sometimes we're on the top , and then we're at the bottom . Life is like a wheel , remember that . For the whole week , i tried to reflect myself , am i not taking seriously about my studies ? Am i playing around too much ? Am I better than anyone else ? Itulah yang terjadi pada aku sendiri . Aku merasakan aku ni dah pandai sangat sampai terlupa , ada orang lain yang lebih pandai daripada aku . Aku lupa diri sampaikan aku tersasar daripada matlamat asal aku . Aku merasakan dgn SPM aku yang cemerlang tu dapat menjamin kecemerlangan aku kat sini . Tapi sebenarnya tak , bergantung pada kesedaran dan usaha aku sendiri untuk capai matlamat aku . Konklusinya kat sini , jangan bangga sangat dengan apa yang korang peroleh sekarang yer . what goes around comes around . Even korang ni study oversea or local , jangan lah leka sangat dengan nikmat korang dapat sekarang . From here , i tried to reflect myself again and again . In order to achieve my desire and ambition , i must change myself first .

Dalam usaha mencari ilmu ni , kita perlu sabar  . Sabar itu kunci kejayaan . Even Mid-sem kita teruk sekalipun , jangan putus asa tetapi S.A.B.A.R . There is a verse which i pick out from Al-Quran :
" Not so do those who show patience and constancy, and work righteousness; for them is forgiveness (of sins) and a great reward. "

Apabila kita sabar , automatik kita akan tenang and then kita akan lebih optimis . Kemudian , kita akan sedar kesilapan . From that , we must CHANGE in order to get a better result . Bukan tu aje , Check niat tu . Sebenarnya kita belajar sebab apa? sebab nak fly ? lulus exam je ke? dpt pointer bagus? nak semua pandang tinggi pada kita ? Adakah sebegitu ? Recheck balik . Biarlah nawaitu belajar kita tu di landasan yang betul . Fikir-fikirkanlah . Makin tinggi kita belajar , makin tinggi sifat ingin tahu kita dan dalam masa yang sama kita akan sedar :

"oh , banyak lagi yang aku tak tahu rupanya"

As a conclusion , Langit tak selalunya cerah . Get what i mean? This is why i choose this title . Kalau kita tengok langit , kejap cerah , then mendung , gelap dan lain-lain lagi . Langit tak sentiasa cerah je , sometimes hujan . macam tu lah perjalanan hidup manusia . Kita takkan selama-lamanya berada di atas , dan takkan selama-lamanya berada di bawah . Kepada rakan-rakan , teruskanlah perjuangan menuntut ilmu . Tak kira lah kita ni pelajar oversea ke , local ke , kita semua sama je . Yang membezakan kita adalah sebanyak mana usaha yang kita curahkan untuk capai matlamat kita . Sebelum mengundurkan diri , aku nak mohon maaf andai ada terlanjur kata membuatkan sesiapa terasa . Hanya melahirkan pendapat sahaja untuk peringatan diri aku yang leka ni . "Rebounce whenever u fall" . Saya , Siti Nurhafizah Binti Ramli akan bangkit semula untuk kejar cita-cita saya , Semoga perjalanan hidup aku menuntut ilmu sentiasa di bawah lembayung rahmatNya dan juga kalian semua . InsyaAllah .





Terima Kasih Kerana Sudi Singgah :3