Begedil omputeh version :)

Assalamualaikum..feelin' great today? yeah..me too..so great..totally awesome..Don't forget to say Alhamdulillah for giving us chance to feel happy even a little bit of happiness..tik tok tik tok..jarum jam sentiasa berdetik tanpa hentinya dan akan berhenti bila bateri jam habis..haha..betulkan? tapi masa sentiasa berlalu dengan pantasnya ..yup..sangat pantas,..meninggalkan mereka yang leka dengan dunia..Sedar ta sedar , dah masuk bulan 4 dah..tinggal lagi sebulan lebih saja aku duduk di rumah ni..Apa lagi , masa sebulan lebih ni apa kata kita manfaatkan dengan sebaik-baiknya kay..tuntutlah ilmu2 memasak di dapur , menjahit n so on supaya masa lapang kita dapat dimanfaatkan sepenuhnya Insya-Allah..

hari ni aq nak cerita pasal begedil..haha..BEGEDIL..betul ke apa aku eja ni..lantak pi la..asal bunyi nyer sama..korang pernah makan begedil? ala..yang makan sekali ngan soto tu..base dia potato or nama melayunya kentang . . saya sangat suka kentang..hehe..ape2 yang berkaitan dengan kentang kecuali satu..saya tak suka cucur yg ada kentang..pelik kan..entah mengapa..tekak ni susah nak terima..banyak demand betullah aku ni..korang dah baca kan tajuk post aku..hari ni aku nak cerita pasal tu la..hehe..begedil omputeh version iaitu POTATO CROQUETTE..ha???ape dia?potato ROKET? Potato KERAKIT? hehe..sebut la apa sahaja..asal ada bunyi sudah..ala-ala begedil juga..tetapi dia version orang putih..macam hashbrown ..pernah rasa? kat pasar raya banyak jual potato croquette ni..aku tak pernah makan smpailah aku terjumpa resepi potato croquette ni..ha..ni la yang aku nak share dengan korang..resepi dia sangat simple..korang boleh tukar daging tu dengan isi ketam ke , isi tuna ke , letak cheese sekali ke..ta kesah..ikut taste korang..merangsang kreativiti gitu..cewahh..hehe..aku dapat resepi ni drpd  kak yani dlm MyResepi..hehe..wallllla..marvellous..selepas aku change sedikit ikut cita rasa aku..n menjadi..hehe..jom..lets enjoy the story mory..hehe..i present to all off u my POTATO CROQUETTE ..bon appetite

apa mcm? hehe..comel x..bulat gitu...


teruja tak? hehe..mcm fishball kan.?  bulat je  gitu...well..marilah mencuba buat..sangat senang..

Potato croquette

  • 4-5 biji ubi kentang
  • 1 sudu mentega
  • 1/2 biji bawang besar
  • 150g daging cincang
  • sedikit garam dan serbuk lada sulah
  • 2 biji telur dipukul
  • bread crumbs secukupnya
  • sedikit tepung
  • minyak untuk mengoreng

Cara-cara

  1. Rebus ubi kentang sehingga masak(biarkan sejuk)
  2. Kemudian kupas kulit kentang dan lenyek dengan garfu
  3. Potong dadu bawang besar.
  4. Panaskan mentega. Tumis bawang besar sehingga naik bau.
  5. Masukkan daging. Kacau supaya tidak berketul. Bila dah masak tambahkan garam dan serbuk lada sulah.
  6. Kemudian masukkan daging ke dalam ubi kentang tadi. Gaul sehingga sebati
  7. Bahagikan kepada 8 bahagian. Ambik satu bahagian dan buat bentuk bulat atau ikut kesukaan anda. Ulang sampai habis.
  8. Salutkan setiap bahagian tadi dengan tepung, kemudian dengan telur yang telah dipukul dan diikuti dengan bread crumbs
  9. Goreng dalam minyak penuh 
#ok..kat sini aku ubah sikit2..tak banyak..sikit saja..daging cincang tu aku tambah serbuk lada hitam dan blackpepper sauce..bubuh ikut taste korang..jangan banyak sgt..blackpepper sauce n serbuk dia panas..karang ada yang sakit tekak pulak..then , biarkan sejuk dulu.. make sure daging tak berair kay..kalau tak lembik nanti..after gaul dengan kentang , aku tak berapa berkenan dgn rasa dia..so, aku tambah sedikit garam dan serbul lada hitam sedikit..sesuaikan dengan lidah korang..rasa la..kalau perlu tambah apa2 , tambah la..lps goreng , dia mcm lebik sikit dlm dia..so , korang gulingkan la adunan tadi atas tepung beberapa kali after gentel..aku try , ada improvement sedikit drpd 1st trial..hehe..aku baru saja cuba..so , nak lagi info.visit lah My Resipi :Potato Croquette

Feel  free to try kay..aku masih amatur lagi..hehe , masih menimba ilmu memasak lagi..so , sharing is caring..itu sahaja entry utk kali ni..dah lewat,Lappy menjerit suruh offline..yeah..need to off..kay semua..have a nice day..selamat malam semua , Assalamualaikum
Terima Kasih Kerana Sudi Singgah :3

1 comment:

  1. wahhh bes betul lappy fiza boleh jerit2...hahaha camna nk buat? just kdin

    ReplyDelete